Hrvatski solarni ciljevi u novom NECP-u prilično su konzervativni i niski

Autor: N. D. Objavljeno: 15.08.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Zagreb
  • Sunčana elektrana na krovu sjedišta HEP-a u Zagrebu (izvornik: HEP, 2014.) 

• sunčane elektrane, HEP
    Izvor: HEP

Hrvatska očekivano ne pokazuje velike ambicije na papiru, treba se nadati da će ih život nadmašiti

Do kraja lipnja samo je 12 od 27 država članica EU predalo svoje revidirane Nacionalne energetske i klimatske planove (NECP) Europskoj komisiji. Prosječno, zemlje su povećale svoje ciljeve u iskorištavanju energije sunca u prosjeku za oko 63%, povećavajući ukupni cilj EU-a za daljnjih 90 GW, čime je ukupni cilj dostigao 425 GW solarnog kapaciteta do 2030.. Hrvatska je u novom NECP-u svoj cilj prilično konzervativno povećala za 25% na samo 1 GW solarnog kapaciteta. To je otprilike četiri puta manje od ciljeva Rumunjske.

Najveći napredak očekuje jedna zemlja na sjeveru kontinenta. Prema kalkulacijama SolarPower Europe, Litva je povećala svoj cilj za 508% u usporedbi s prethodnim NECP-om na 5,1 GW. Finska, Portugal, Slovenija (3,5 GW) i Švedska više su nego udvostručile svoje prethodne ciljeve, dok je Španjolska povećala svoj cilj za 94%.

Prema posljednjim dostupnim podacima, četiri zemlje EU-a već su postigle svoje ciljeve za 2030., 19 zemalja će vjerojatno postići svoj cilj u sljedećih pet godina, a četiri zemlje (Italija, Litva, Portugal i Slovenija) vjerojatno će postići svoje ciljeve između 2028. i 2030. Nizozemska (2024.), Cipar i Švedska (2025.), Hrvatska, Finska i Španjolska (2026.) te Danska i Luksemburg (2027.) dosegnut će svoje nove ciljeve solarnog kapaciteta za 2030. najmanje tri godine ranije.

 
Italija ima najveće ambicije u solarima

 

Među zemljama koje su ažurirale svoje NECP-ove, Italija je postavila najveći cilj, točnije 79 GW solarnih kapaciteta ili 55 posto više nego u prvom planu. Ipak, Njemačka je već imala viši cilj (98 GW) prije revizije NECP-a. Međutim, procjenjuje se da će trenutni cilj biti dostignut 2025. Cipar ima za cilj doseći 900 MW, a. Očekuje se da će Grčka sljedeće godine dostići svoj stari cilj od 7,7 GW solarnih kapaciteta. U revidiranom NEPN-u cilj je podignut na 14,1 GW. Također se očekuje da će Bugarska dosegnuti početnu granicu od 3,2 GW 2024. Rumunjska je 2019. planirala povećati svoj ukupni kapacitet solarne energije na 5,1 GW, a podaci analize pokazali su da je na putu da postigne taj cilj 2025.

Estonija, Irska, Latvija i Poljska već su ispunile svoje solarne ciljeve, ali ti su ciljevi postavljeni u prvom NECP-u usvojenom 2019.

Od oko 208 GW instaliranog kapaciteta danas, prema posljednjim dostupnim ciljevima, zemlje EU-a ciljaju na 425 GW solarnog kapaciteta do kraja desetljeća. Europska komisija postavila je cilj od 750 GW do iste godine, čime bi kapacitet u EU premašio službeni cilj do 2030. za više od 150 GW.

Modeliranje trenutnih trendova postavljanja pokazuje da stvarnost već premašuje ovu razinu ambicija. Najnovije istraživanje SolarPower Europe predviđa najvjerojatniji scenarij, a to je da će do 2030. godine u EU biti instalirano više od 900 GW solarnih kapaciteta.

SolarPower Europe ističe kako njihova najnovija analiza otkriva da se način na koji vlade razmišljaju o solarnoj energiji definitivno promijenio. Ali s obzirom na to da je uloga cilja ići dalje od uobičajenog poslovanja i ocrtati nacrt za novi energetski sustav, ambicija još uvijek nije dovoljna. Mrežni operateri, građani, poduzeća i dobavljači energije svi se moraju pripremiti za stvarnost solarnog i obnovljivog sustava energije.

TAGOVI