Rosneftova dobit se pomalo oporavlja, ali Gazpromova pada

Autor: N. D. Objavljeno: 30.08.2023. 🕜 11:19 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Naftne bušotine na mjesečini (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2011.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina, naftna industrija
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Pad proizvodnje i izvoza i slabija rublja nisu dobra vijest za rusko energetsko gospodarstvo

Dva ruska energetska diva – Gazprom i Rosneft-  imaju lošije financijske rezultate ove godine. Najveći ruski proizvođač nafte, Rosneft, objavio je u srijedu da je njegova proizvodnja nafte i plinskog kondenzata smanjena u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog sporazuma s OPEC+ grupom proizvođača nafte o smanjenju proizvodnje.

Tromjesečna proizvodnja pala je 2,2% na 3,9 milijuna barela dnevno, rekao je Rosneft, dodajući da je njegova prodaja u prvom polugodištu dosegla 3,9 trilijuna rubalja (41 milijardu dolara), što je više od četvrtine manje u odnosu na prethodnu godinu zbog nižih cijena nafte. Ipak, prihodi u izvještajnom kvartalu porasli su za 12,1% na 2 trilijuna rubalja. Dobit Rosnefta prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u razdoblju siječanj-lipanj smanjila se za 5,1% na 1,4 trilijuna rubalja.

 
Naftaši lošije u 2023.

 

Kompanija je objavila da je njezina neto dobit u razdoblju od siječnja do lipnja dosegla 652 milijarde rubalja, bez davanja usporedivih brojki. Dobit velikih svjetskih naftnih kompanija ove je godine pala za otprilike polovicu u odnosu na sjajnu 2022., kada su akcije Rusije u Ukrajini dovele do skoka cijena nafte i plina.

Gazprom je pak objavio u utorak da je zabilježio neto gubitak od 18,6 milijardi rubalja u drugom tromjesečju 2023. nakon neto dobiti od 1,03 trilijuna rubalja godinu dana ranije nakon pada izvoza plina u Europu.

 

Izvor: Gazprom

 

Rusija je preusmjerila svoju prodaju nafte iz Europe u Aziju i druge globalne regije nakon što je Zapad uveo sankcije, uključujući embargo na kupnju ruske nafte morem, zbog akcija Moskve u Ukrajini. Ruska vlada promijenila je oporezivanje usred rastuće proračunske potrošnje. Prvi čovjek Rosnefta Igor Sečin je u izjavi na web stranici Rosnefta u srijedu rekao da promjenjivo porezno okruženje, uključujući zakonske izmjene koje su već donesene i nove inicijative, "čini poslovanje tvrtke izazovnijim". Tvrtka je uspjela pokazati održive financijske rezultate zahvaljujući nastojanjima da kontrolira troškove unatoč volatilnostima tržišnih cijena, rekao je. Pad EBITDA-e bio je manje izražen od pada prihoda zbog povećanja prodaje u Aziji, konstatirala je tvrtka, uglavnom u Indiju i Kinu.

 
Gazprom u gubicima

 

Ruski Gazprom priopćio je u utorak da je ostvario neto gubitak od 18,6 milijardi rubalja (ili 197 milijuna dolara) u drugom tromjesečju 2023. nakon neto dobiti od 1,03 bilijuna rubalja godinu dana ranije nakon pada izvoza plina u Europu.

Gazprom je obustavio objavljivanje svojih podataka o izvozu, ali prema izračunima Reutersa, opskrba Europi, nekoć njegovom ključnom izvoru zarade, iznosila je oko 15 milijardi kubičnih metara u razdoblju od siječnja do srpnja u usporedbi sa 62 milijarde kubičnih metara za cijelu 2022.

"Pad izvoza u Europu djelomično je nadoknađen isporukama u Kinu, koje nastavljaju rasti kao dio ugovornih obveza, kao i učinkovitim poslovanjem naftnog poslovanja", rekao je Famil Sadigov, zamjenik predsjednika uprave Gazproma, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Također je rekao da je na zaradu utjecao tečaj rublje, koji je oslabio 24% u odnosu na američki dolar u prvih šest mjeseci ove godine.

TAGOVI