Za tri godine TE Gacko imat će čišću proizvodnju

Autor: B.L. Objavljeno: 31.08.2023. 🕜 10:57 Lokacija: Trebinje (Bosna i Hercegovina)
  • Postrojenje TE Gacko (izvornik: RiTE Gacko, 2023.)

• TE Gacko, ERS, termoelektrane na ugljen
    Izvor: RiTE Gacko

Do 2026. godine ugradit će se postrojenje za pročišćavanje ugljena na termoelektrani

Generalni direktor bosanskohercegovačke elektroenergetske tvrtke Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) Luka Petrović nedavno je objavio kako će njezina kćerinska tvrtka RiTE Gacko po hitnom postupku ugovoriti ugradnju postrojenja za pročišćavanje ugljena na TE Gacko. Postrojenje bi trebalo biti ugrađeno do remonta 2026. godine. Projekt će se u cijelosti financirati iz vlastitih sredstava ERS-a.

Termoelektrana sada koristi ugljen koji je lošije kvalitete jer se dobiva iz kopa 'Povlatna zona', dok je drugi kop 'Polje C' s kvalitetnijim ugljenom ugrožen čestim plavljenjima i klizištima koja su se pojavila nakon potresa u Stocu. Istodobno, termoelektrana na ugljen troši i sve veće količine mazuta. No, uz primjenu kvalitetnijeg ugljena koji se u kopu 'Povlatna zona' nalazi na većim dubinama, što su pokazali provedeni istražni radovi, i njegovim kombiniranjem s manje kvalitetnim ugljenom, koji će se pročišćavati u predviđenom postrojenju, ostvarit će se stabilnija i ekološkija proizvodnja u narednih 14 godina.

Uz sve to, nedavno je osnovana i tvrtka Termoelektrana Gacko - razvoj i investicije koja će se baviti danjim razvojem potencijala TE Gacko i rudarskog kopa Gacko i uklanjanjem problema koji postoje, objavio je ERS.

 

TAGOVI