Osiguran ugljen za pogon TE Kakanj

Autor: B.L. Objavljeno: 31.08.2023. 🕜 11:08 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
  • Postrojenje TE Kakanj pokraj Kaknja u Bosni i Hercegovini (izvornik: Elektroprivreda BiH, 2020.)

• Elektroprivreda BiH, TE Kakanj, termoelektrane
    Izvor: Elektroprivreda BiH

Za nabavu ugljena od zeničkog rudnika odobren je 3,81 milijun eura

Novoimenovana uprava najveće bosanskohercegovačke elektroenergetske tvrtke Elektroprivreda BiH odobrila je nabavu ugljena za potrebe TE Kakanj u vrijednosti 3,81 milijun eura. Pri tome će za dio ugovorenih količina ugljena od Rudnika mrkog ugljena Zenica sredstva biti plaćena unaprijed, a rudnik će time podmiriti obveze prema zaposlenicima za lipanj i srpanj ove godine, ali i deblokirati račun i ponovno pokrenuti proizvodnju koja u potpunosti obustavljena 25. srpnja ove godine.

Zenički rudnik ugljena pri tome se obvezao na proizvodnju i isporuku 35 000 t ugljena mjesečno, što će olakšati osiguravanje potrebnih količina za rad TE Kakanj, čime će se također osigurati osnova za povrat uplaćenih sredstva i kontinuitet u proizvodnji električni energije. 

Naime, imajući u vidu skori dolazak hladnijeg vremena, nužno je poduzeti mjere za povećanje isporuka ugljena iz svih raspoloživih rudnika, spriječiti obustave rada, omogućiti nesmetani rad termoenergetskih postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sustava i stabilnu opskrbu potrošača, ističe Elektroprivreda BiH.

 

TAGOVI