Milijarda eura za projekte do 2025.

Autor: B.L. Objavljeno: 28.12.2022. 🕜 10:14 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
  • Zgrada sjedišta Elektroprivrede BiH u Sarajevu (izvornik: Elektroprivreda BiH, 2020.)

• Elektroprivreda BiH, zgrade
    Izvor: Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH usvojila je plan poslovanja za naredne tri godine

Najveća bosanskohercegovačka elektroenergetska tvrtka, Elektroprivreda BiH, usvojila je ambiciozan poslovni plan za naredne tri godine. Radi se o 'Planu poslovanja JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo za period 2023. – 2025. godina' koji je usvojen na 74. izvanrednoj skupštini tvrtke koja je održana 27. prosinca ove godine.

U tom razdoblju planira se ukupna proizvodnja električne energije na razini 18 664 GW h. Proizvodnja iz hidroelektrana u tome bi trebala sudjelovati s prosječno 21,9%, dok se ostatak odnosi na termoelektrane, ali i na vjetroelektrane i sunčane elektrane. Naime, u tom razdoblju očekuje se i početak proizvodnje iz novih postrojenja na obnovljive izvore, odnosno novih vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

U istom razdoblju, 2023. - 2025., planirana su ukupna ulaganja u iznosu 1,05 mlrd. eura, što će se dijelom ostvariti iz kredita, no većinom iz vlastitih sredstava. Pri tome je fokus na ulaganjima u nove i zamjenske proizvodne elektroenergetske objekte, ali i u ciljane rekonstrukcije i revitalizacije i uvođenja ekološki prihvatljivih rješenja Kapitalni projekti koji imaju najveći prioritet su: Blok 7 u TE Tuzla, HE Janjići, VE Vlašić i nekoliko sunčanih elektrana. Jedno od postrojenja koje bi trebalo biti završeno i pušteno u pogon prije 2025. godine upravo je VE Vlašić.

U naredne tri godine je za dokapitalizaciju rudnika predviđeno ulaganje 46,93 mil. eura, u skladu s već donesenim odlukama i s raspoloživim sredstvima, čime se želi osigurati stabilna i održiva proizvodnje ugljena, u opsegu koji je potreban za planirani rad termoelektrana. Uz to, u odnosu na ostvarenje u ovoj godini, planirane su veće nabave ugljena.

Uz sve to, u skladu sa zakonima i propisa iz područja energetike u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok 2025. bi se mogao uspostaviti i neovisni operator distribucijskog sustava, koji bi nastao izdvajanjem distribucijske djelatnosti iz Elektroprivrede BiH, ali bi ostao u njezinom 100%-tnom vlasništvu.

Konačno, za 2023. godinu se planira ukupni prihod 0,74 mlrd. eura i dobit prije oporezivanja 59,3 mil. eura, objavila je Elekroprivreda BiH. 

 

 

TAGOVI