Nema promjena na čelu HEP-a

Autor: B.L. Objavljeno: 30.12.2022. 🕜 08:36 Lokacija: Zagreb
  • Ulaz u zgradu sjedišta HEP-a u Zagrebu (foto: BL 2017.)

• HEP, zgrade
    Izvor: B.L.
  • Frane Barbarić, dipl. iur., predsjednik Uprave HEP-a

• HEP, Frane Barbarić
    Izvor: HEP

Frane Barbarić ostaje predsjednik, a Petar Sprčić i Tomislav Šambić, uz Vicu Oršulića, članovi Uprave naredne četiri godine


Kao što je to već uobičajeno, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, između ostaloga, raspravlja se pa i donose odluke o kadrovima u državnim i javnim tijelima i ustanovama i u tvrtkama u vlasništvu države. Tako je bilo i na 181. sjednici Vlade koja je održana 29. prosinca ove godine.

Dakako, vjerojatno najvažniji zaključak s te sjednice bio je prijedlog o odabiru novog - starog menadžmenta najveće domaće energetske tvrtke. Naime, donesen je zaključak kojim se Nadzornom odboru HEP-a predlaže imenovanje Frane Barbarića za predsjednika Uprave, a mr.sc. Petra Sprčića, Tomislava Šambića i Vice Oršulića za članove Uprave. Kako se ističe, takvo je imenovanje rezultat provedenog postupka prema objavljenom javnom natječaju. Mandat novog - starog (naime, Barbarić, Sprčić i Šambić bili su i do sada na čelu tvrtke) menadžmenta HEP-a bit će četiri godine.

Istodobno, imenovani su članovi Upravnog vijeća Hrvatskih voda: Ivan Hampovčan, Vladimir Kurečić i Daniel Segarić, dok je Antonio Šustić imenovan glavnim ravnateljem Državne geodetske uprave, dok je do sada bio zamjenik glavnog ravnatelja, objavila je Vlada.

Na osnovi takvog zaključka Vlade, NO-a HEP-a je 30. prosinca ove godine održao sjednicu na kojoj su imenovanja potvrđena. Novoimenovani članovi Uprave HEP-a preuzimaju dužnost 1. siječnja 2023. godine. "Zahvaljujući kvalitetnom upravljanju i dobrim financijskim pokazateljima u prethodne četiri godine, a što je potvrđeno vraćanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu prvi put nakon 2009. godine, aktualnu smo energetsku krizu, najveću u novijoj povijesti, dočekali snažni i kvalitetno pripremljeni. Osim što smo osigurali dovoljne količine plina za domaće tržište, preuzeli smo i teret subvencioniranih cijena struje i grijanja u iznosu od gotovo 800 mil. eura, kao i više tisuća kupaca drugih opskrbljivača električnom energijom i plinom. S ciljem smanjenja ovisnosti o ruskim energentima i jačanja energetske samodostatnosti Hrvatske, ubrzali smo pripremu i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije u skladu s odlukama i smjernicama Vlade Republike Hrvatske te politikama Europske unije. U razdoblju od 2018. do danas, u pogon smo pustili dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana, u izgradnji imamo još četiri sunčane elektrane i jednu pred početkom izgradnje. U pripremi imamo još oko 60 projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne snage oko 1400 MW i vrijedne gotovo 1,5 milijardi eura. Također, novi blok u EL-TO Zagreb, vrijedan 120 mil. eura, na razini je gotovosti iznad 90% i bit će pušten u rad iduće godine. Zahvaljujući značajnoj zastupljenosti domaće komponente u vrijednosti spomenutih investicija, njihovom ćemo realizacijom i nadalje bitno doprinositi stabilnosti i rastu nacionalnog gospodarstva,“ najavio je novi - stari predsjednik Uprave, a objavio je HEP.


 

 

 

TAGOVI