Berlin podvlači crtu, odustaje od ruske nafte

Autor: B. O. Objavljeno: 02.01.2023. 🕜 10:08 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Detalj rafinerije nafte (izvornik: Christian Lagerek / Shutterstock, 2011.)

• rafinerije nafte, rafinerije, procesna industrija, industija, održavanje
    Izvor: Christian Lagerek / Shutterstock

Njemačka i Poljska ne žele ni naftu iz naftovoda Družba

Njemačka zabrana uvoza nafte iz ruskih naftovoda stupa na snagu dok istovremeno Berlin ubrzava odmak od moskovskog izvoza tog energenta. Razlog je jasan - rat Rusije protiv Ukrajine.

Embargo Europske unije na rusku sirovu naftu koja se transportira morem na snazi ​​je od 5. prosinca, ali je napravljena iznimka za naftu koja se transportira naftovodima. Međutim, Njemačka i Poljska su se obvezale da će izbjegavati i tu mogućnost te od 1. siječnja prestati koristiti naftu koja dolazi naftovodom Družba. 

Taj potez s početka ove godine utječe na velike rafinerije smještene u Schwedtu (Brandenburg) i Leuni (Saska-Anhalt), koje opskrbljuju istočnu Njemačku gorivom.
 

Luke i Kazahstan

Obje su provele desetljeća prerađujući rusku sirovu naftu iz naftovoda Družba i sada će se morati prebaciti na druge izvore opskrbe, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Međutim, opskrba je sigurna, prema Saveznoj vladi i naftnoj industriji, nakon straha da bi rat mogao dovesti do manjka energije.

Rafinerija PCK u Schwedtu priopćila je da je više od milijardu tona sirove nafte teklo iz Rusije naftovodom u bivšu Istočnu Njemačku, a naftovod datira iz ranih 1960.-ih.

Zamjene sada dolaze iz luke Rostock i poljske luke Gdanjsk te iz Kazahstana.

Obje pogođene rafinerije očekuju nižu stopu iskorištenosti na početku prijelaza nego prije. Dosadašnje količine nafte koje su osigurane ugovorom još nisu dovoljne, nedavno je izjavila Mitteldeutsche Raffinerie u Leuni koja je u vlasništvu francuskog energetskog diva, tvrtke TotalEnergies. 

Rafinerija PCK iz Schwedta pak predviđa stopu iskorištenosti od 70 posto.

TAGOVI