Poskupljuje gorivo - neki su još jučer povećali cjene

Autor: N. D. Objavljeno: 02.01.2023. 🕜 08:55 Lokacija: Zagreb
  • Detalj benzinske postaje (izvornik: L Rider / Shutterstock, 2007.)

• benzinske postaje, naftni derivati, gorivo
    Izvor: L Rider / Shutterstock

Slovenski Petrol na svojim benzinskim postajama još je jučer povećao cijenu preko limita

Od utorka cijene goriva se povećavaju - benzin bi trebao poskupjeti za 5 centi, a dizel za 3 centa pa će nove cijene biti 1.33 za benzin i 1.47 za dizel, saznaje Dnevnik Nove TV.

Ako se i dalje računa u kunama, benzin poskupljuje za 39 lipa, a dizel za 24 lipe.

Prosječni puni tank benzina tako će od utorka biti 66,5 eura, a dizela 73,5 eura.

Dok su druge benzinske postaje prvog dana nove godine tek istaknule cijene goriva u eurima, Petrol je zajedno s Croduxom otišao korak dalje i povećao svoje cijene goriva. To su napravili još jučer. Na Croduxovim benzinskim postajama dizel je primjerice jučer koštao 1,50 eur/l, dok je na drugim postajama cijena bila 1,44 eur/l. 

Odmetnici imaju svoje cijene

"Odmetnuti distributeri" su pojasnili da su cijene povećali zbog donesene uredbe s propisanom visinom trošarina koju je donijela Vlada na sjednici 29. prosinca, a vrijedi od 1. siječnja 2023. godine, a zbog cijelog slučaja Državni inspektorat najavio je inspekciju. Petrol je prošli tjedan objavio da je šteta koju trpe zbog državne regulacije cijena u 2022. iznosila 45,6 mil. eura.

Ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je da su marže na gorivo u Sloveniji i Hrvatskoj na istoj razini, no u Petrolu kažu da to nije točno, jer je razlika u tri eurocenta već da se izjednače to bi trebalo biti 0,13 eur/l. Petrol ističe da su nabavni uvjeti za gorivo u ovoj goridi teži, zbog sankcija na rusku naftu pa ni marža da se podigne ne bi im bila dostatna. Petrol je naglasio da nije točno da radi u plusu, već da u Hrvatskoj rade s gubitkom od 3,5 mil. eura za prvih devet mjeseci prošle godine. 

TAGOVI