Vlada intervencijama u cijene goriva čuva standard građana

Autor: B.L. Objavljeno: 28.12.2022. 🕜 14:01 Lokacija: Zagreb
  • izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja i profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izvornik: MINGOR, 2022.)
    Izvor: MINGOR

Ministar Filipović odgovorio je na Petrolov prosvjed

 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odbacio je razloge koje je Petrol naveo za održavanje svojevrsnog prosvjeda, tj. privremenog zatvaranja rada svojih i Croduxovih benzinskih postaja u vremenu 13 - 14 h. Ministar je pri tome izjavio kako se sastao s Petrolovom upravom i doznao kako ona traži povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena goriva. "Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola, jer sam osobno komunicirao s INA-om prije nekoliko dana, a moji najbliži suradnici s Petrolom, na način da ako dođe do stabilizacije na tržištu Mediterana, da se marže vrate na razinu iz lipnja kada su bile 75 lipa," napomenuo je ministar i dodao da Petrolu to nije dovoljno.

Pri tome je također istaknuo da su trgovačke marže u Sloveniji, Petrolovoj matičnoj zemlji, 10 centi (75 lipa) i da se razmatra mogućnost da tolike budu i u Hrvatskoj, ali da bi Petrol htio veće marže. "Međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune," pojasnio je. Uz to, spomenuo je i da dobit Petrola pokazuje kako ta tvrtka nije ni u kakvim problemina, dok je tvrdnju da ona u trenutačnim uvjetima ne može poslovati u Hrvatskoj uzvratio kako je u prvih devet mjeseci ove godine Petrol iskazao dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) od gotovo 100 mil. eura. Također je podsjetio na činjenicu da je Petrol prošle godine kupio Crodux za 191 mil. eura, kada su marže bile drugačije, ali i da se sada to ulaganje ne vraća predviđenim tempom.

Ministar Filipović je također podsjetio javnost da u Hrvatskoj nisu ograničene cijene premijskim gorivima, čija se cijena može formirati kako to god trgovac želi. Naravno, napomenuo je kako Vlada intervencijama u cijene goriva čuva standard građana. Potom je zaključio da će Vlada u vrijeme krize raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz ravnotežni odnos s predstavnicima naftne industrije. Konačno, istaknuo je da je INA osigurala dovoljne količine naftnih derivata za iduće razdoblje i da moguća Petrolova tužba ne bi imala pravnu osnovu, objavila je Vlada.

 

 

TAGOVI