Gotova još jedna slagalica u projektu ITER-a

Autor: B.L. Objavljeno: 28.08.2023. 🕜 09:23 Lokacija: Maarssen (Nizozemska)
  • Vizualizacija presjeka reaktora tokamak i njegovih sustava u betonskom kućištu (izvornik: ITER, 2016.)

• tokamak reaktor, fuzija, ITER
    Izvor: ITER

U Japanu je dovršena izrada još jedne zavojnice konačnog toroidalnog polja za fuzijski reaktor

Japanska tvrtka Mitsubishi Heavy Industries (MHI) dovršila je proizvodnju zavojnice konačnog toroidalnog polja (TF). Riječ je o jednom o ključnih dijelova fuzijskog reaktora ITER koji se gradi u Francuskoj, a koji je izrađen prema narudžbi japanskog partnera u projektu, Nacionalnog instituta za kvantnu i radiološku znanost i tehnologiju (QST). Naime, Japan je odgovoran za proizvodnju devet od ukupno 19 takvih zavojnica za ITER, od čega je MHI do sada proizveo pet.

Radi se o masivnim supravodljivim zavojnicama visine 16,5 m, širine 9 m i pojedinačne bruto mase 300 t. Uz to, pri njihovoj proizvodnji se zahtijeva točnost od 0,01% kako bi se ostvarilo pokretanje reakcije fuzije u reaktoru. Prvu zavojnicu MHI je dovršio još siječnju 2020. godine, a zajedno s preostale tri koje su do sada dovršene, već su otpremljene iz luke Kobe u južnu Francusku i ugrađuju se na gradilištu. Najnovija zavojnica bit će isporučena do kraja kolovoza. No, osim zavojnica, MHI radi i na razvoju i proizvodnji ostalih ključnih elemenata ITER-a.

Spomenute supravodljive zavojnice imaju oblik slova D. Takvih 18 zavojnica obuhvaćat će spremnik vakuumske posude i stvarati snažno magnetsko polje (najviše 12 T) kako bi se u posudi zadržala plazma visoke temperature i velike gustoće. Pri tome je potrebno ukupno 19 takvih zavojnica, jer jedna treba biti pričuvna. Deset zavojnica bi trebalo biti proizvedeno u Japanu (ranije spomenutih devet i jedna pričuvna), dok bi preostalih 10 trebalo biti proizvedeno u Europi. No, unutarnje strukture za svih 19 zavojnica proizvodit će se u MHI-jevoj tvornici Futami. Ujedno se radi o tvornici u kojoj se odvija konačno sastavljanje vanjskih struktura zavojnica koje se proizvode u Koreji sa supravodljivim paketima zavojnica koji se izrađuju od legure niobija i kositre (Nb3Sn) koje pak proizvodi Mitsubishi Electric Corporation.

Cilj projekta ITER je pokazati kako znanstveno i tehnički ostvariti proizvodnju energije iz fuzije. Ima sedam članica (Japan, Europska unija, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Južna Koreja, Kina i Indija), a postrojenje se gradi u Saint-Paul-lès-Duranceu na jugu Francuske, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI