Bugari pozvali Sloveniju u novi nuklearni projekt

Autor: N. D. Objavljeno: 05.09.2023. 🕜 13:34 Lokacija: Bled (Slovenija)
  • Postrojenje NE Kozloduj u Bugarskoj (izvornik: Penka Todorova Vitkova / Shutterstock, 2013.)

• NE Kozloduj, Bugarska, NEK, nuklearne elektrane
    Izvor: Penka Todorova Vitkova / Shutterstock

Bugari traže investitore u dva nova bloka NE Kozloduj

Slovenija bi se trebala uključiti u projekt novih reaktora u nuklearnoj elektrani "Kozloduj" kao kupac energije ili kao investitor.To je predložio bugarski premijer Nikolaj Denkov svom slovenskom kolegi Robertu Golobu na bilateralnom susretu u okviru 18. strateškog foruma u Bledu krajem kolovoza, izvijestila je bugarska državna služba za informiranje.

Denkov je istaknuo kako je projekt novih reaktora vezan uz dugoročnu prognozu potrošnje energije, koja obuhvaća razdoblje najmanje do 2050. godine. Bugarska je ranije u svoj nuklearni projekt pozvala i Grčku, koja je u lipnju izrazila želju da investira u dva nova reaktora, uz 20-godišnji ugovor o kupnji električne energije. 

Završno potpisivanje inženjering ugovora s američkom tvrtkom "Westinghouse" za izgradnju dvije jedinice na lokaciji NE Kozloduj još uvijek se čeka. Ugovor s istom tvrtkom za isporuku svježeg nuklearnog goriva za 5. blok NE Kozloduj je na 10 godina, a prva isporuka bit će 2024. Ugovor o isporuci svježeg nuklearnog goriva za 6. blok NE Kozloduj potpisan je i s francuskom tvrtkom Framatom. Rezervni dijelovi za postojeće blokove bit će uvezeni iz Rusije. 

TAGOVI