Čak 156,5 milijuna eura za modernizaciju distribucijske elektroenergetske mreže

Autor: B. O. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 08:45 Lokacija: Zagreb
  • Dalekovod (izvornik: Lisa-S / Shutterstock, 2016.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, električna energija, elektroenergetika
    Izvor: Lisa-S / Shutterstock

Projektom se, među ostalim, planira ulaganje u modernizaciju dalekovoda i pripadajuće infrastrukture unutar područja Natura 2000

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) pokrenulo je 19. rujna izravnu dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Poziva 'Modernizacija hrvatske distribucijske elektroenergetske mreže' iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026.

Poziv je pokrenut u okviru Investicije C1.2. R1-I1 'Revitalizacija, izgradnja i digitalizacija energetskog sustava i prateće infrastrukture za dekarbonizaciju energetskog sektora'. 

Stopa sufinanciranja iznosi 68,7 posto ukupno prihvatljivih troškova, tj. najveći iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti je nešto više od 156,5 milijuna eura. Ukupna vrijednost projekta je pak gotovo 285,7 milijuna eura. 

Jedini prihvatljivi prijavitelj u okviru Poziva sukladno Zakonu o energiji i Zakonu o tržištu električne energije je HEP Operator distribucijskog sustava (HEP ODS), izvijestio je MINGOR.

 

Podmorski kabeli

"Projektom će se financirati modernizacija i digitalizacija elektroenergetskog sustava koji će na najučinkovitiji i stabilan način prihvatiti sve veću količinu električne energije iz obnovljivih izvora. Nadalje, projektom se planira ulaganje u modernizaciju dalekovoda i pripadajuće infrastrukture unutar područja Natura 2000, zamjena postojećih i izgradnja novih dionica podmorskih kabela u distribucijskoj mreži za napajanje otoka te proširenje napredne mreže na područja s razvojnim posebnostima, uz provedbu istraživanja tržišta koja uključuju regionalne i lokalne samouprave kako bi se utvrdila područja od interesa za projekt, kao što su otoci i mjesta s malim brojem korisnika udaljena od trenutne mreže", objavljeno je na stranicama MINGOR-a

Prijava na Poziv sustavom eNPOO zaprima se najranije od 19. rujna, a najkasnije do 19. listopada.

Detaljne informacije o uvjetima Poziva objavljene su na portalu https://fondovieu.gov.hr/, a može mu se pristupiti OVDJE.

TAGOVI