Slovenska tvrtka gradi najveće baterije u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji

Autor: B.L. Objavljeno: 22.09.2023. 🕜 08:54 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Sklop baterija za baterijsku pohranu energije u sklopu SE Kuća Stilin u Zagrebu (foto: BL, rujan 2006.)

• baterije, baterijska pohrana energije, baterijski spremnici energije
    Izvor: B.L.

Model prema kojem se projekti ostvaruju poslužit će kao obrazac za širenje po cijelom svijetu

Slovenska tvrtka NGEN upravo je pred ostvarivanjem projekata najvećih sustava za baterijsku pohranu energije (BESS) u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji, a taj model želi primijeniti i po cijelom svijetu. Najavio je to izvršni direktor i osnivač tvrtke Roman Bernard, izdvojivši projekt od 20 MW h koji je upravo dovršen u Austriji. Radi se o za sada najvećem takvom sustavu u Austriji, a još dva koje tvrtka gradi bit će najveći u Sloveniji (70 MW / 140 MW h) i Hrvatskoj (50 MW / 100 MW h).

Spomenuti projekt u Sloveniji bit će već četvrti takav jer su u pogonu već tri sustava s kapacitetima 20, 30 i 40 MW h, pri čemu je prvi od njih pušten u pogon još 2019. godine. Radi se o sustavima koji uglavnom pružaju pomoćne usluge sekundarne rezerve elektroenergetskom sustavu i pokrivaju 50 - 80% potreba za takvim uslugama u Sloveniji. Strategija tvrtke je ostvarivanje velikih i malih projekata za pohranu energije i njihova agregacija u virtualne elektrane. Uz to, tvrtka ima i rješenja za pohranu energije u kućanstvima (NGEN Star) i za pametna brojila. Tu je i softverska platforma ESGP kojom se može upravljati različitim elementima u elektroenergetskoj mreži.

Osim na Austriju, Hrvatsku i Sloveniju, NGEN sada cilja i na Njemačku, Poljsku, Portugal i Španjolsku. U skladu s time, može se očekivati da će se u narednih nekoliko godina ostvariti projekti ukupne snage 1 - 2 GW, a ako bi se u obzir uzeli i manji sustavi, snaga bi se mogla popeti i na 3 GW, izvijestio je specijalizirani britanski portal 'Energy Storage News'.

TAGOVI