Slovenija će pripustiti investitore iz drugih zemalja u projekt NE Krško 2

Autor: N. D. Objavljeno: 15.06.2023. 🕜 09:26 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško (izvornik: GEN Energija, 2023.) 

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: GEN Energija

Slovenski premijer o nuklearnoj budućnosti susjedne zemlje koja će se odlučivati na referendumu

U mogućoj izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško sigurno će sudjelovati i investitori iz drugih zemalja, "možda i netko iz Austrije", rekao je premijer Robert Golob u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA.

"Mislim da ćemo u iduće tri godine jasno definirati pod kojim će uvjetima Slovenija početi ulagati u novi blok nuklearnih elektrana. Vjerujem da će u projektu sudjelovati mnogo investitora iz drugih zemalja, a vrlo je moguće da će biti i netko iz Austrije”, rekao je slovenski premijer. Odluka o projektu trebala bi biti donesena prije izbora u proljeće 2026., a godinu dana kasnije o tome bi se trebalo odlučiti na referendumu, javlja APA.

 
Projekt samo za zapadne tvrtke i neke azijske partnere

 

Na optužbe da Vlada odugovlači proces, odgovorio je da nijedna nuklearna elektrana u Europi u novijoj prošlosti nije izgrađena u predviđenom roku i unutar prvobitno zacrtanog proračuna. "Želimo pristupiti projektu na ekonomski najrazumniji način", istaknuo je. Dodao je da Slovenija namjerava dopustiti sudjelovanje u projektu samo zapadnim ulagačima, uključujući Japan i Južnu Koreju.

Pritom je oštro odbacio optužbe protivnika nuklearne energije. S obzirom na to da se danas doslovno i nepovratno igramo s planetom koji ćemo ostaviti našoj djeci, smatram da je neodgovorno ne iskoristiti sve tehnologije koje su nam dostupne za ublažavanje klimatskih promjena, istaknuo je, prenosi RTV Slovenije.

 
Austrija je zabrinuta

 

Nuklearna energija nedvojbeno ima svoje nedostatke, no prema Golobovim riječima, ona sigurno ne ubrzava klimatske promjene. "Nadam se i vjerujem da ćemo također uvjeriti druge zemlje da, barem tijekom 30-godišnjeg prijelaznog razdoblja, nuklearnu energiju treba tretirati kao ekvivalentnu tehnologiju koja pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova i nije dio problema", dodao je. 

Iz Austrije se u prošlosti više puta čula zabrinutost oko planirane izgradnje drugog bloka s naglaskom na sigurnosne rizike. Glavni razlog je položaj nuklearke Krška u potresnom području, no slovenski stručnjaci ističu da je seizmička sigurnost više puta potvrđena sigurnosnim pregledima.

TAGOVI