Fond će uskoro objaviti rezultata natječaja za sufinanciranje obnovljivaca u obiteljskim kućama

Autor: N. D. Objavljeno: 13.06.2023. 🕜 12:34 Lokacija: Zagreb
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Još nije poznato kada će se i kako utrošiti novac od ekstraprofita od prodaje električne energije

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostavlja izvještaj za obračun viška tržišnih prihoda koje ostvaruju energetski subjekti, a poznate su i najnovije brojke.

Do sada je 11 tvrtki uplatilo Fondu 3.334.264,95 €, no ukupan točan iznos sredstava bit će poznat po donošenju zakona o provedbi uredbe vijeća (EU) 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije, a koji je u postupku javnog savjetovanja, doznali smo iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na naš upit.

Zanimalo nas je i što je s 98 mil. kuna vrijednim natječajem za sufinanciranje OIE u obiteljskim kućama, koji je raspisan u listopadu prošle godine. „Što se tiče sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije Fond je u završnoj fazi obrade sve pristigle dokumentacije. Svi zahtjevi, njih  4207 koliko smo ih zaprimili će biti obrađeni, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do sredine srpnja na mrežnim stranici Fonda.“, rečeno nam je u Fondu.

 
Što je sa sufinanciranje sunčanih elektrana građanima?!

 

Novac od viška tržišnih prihoda koje ostvaraju energetski subjekti trebao bi namjenski biti utrošen za sufinanciranje ugradnje sunčanih elektrana, prema spomenutoj Uredbi čija druga iteracija je na javnoj raspravi, međutim iako je već lipanj ne zna se kada će novac biti i upotrijebljen. S programima sufinanciranja sustava za korištenje OIE, poglavito fotonapona, Fond planira uskoro nastaviti.

U ovom trenutku još ne možemo precizirati datum objave tog poziva, kao ni uvjete i način prijave s obzirom da se isti još razrađuju u suradnji s resornim ministarstvima. Međutim, pri kreiranju samog javnog poziva vodi se računa da kriteriji dobivanja sredstava ne bude tzv. najbrži prst. Sredstva Fonda za korištenje obnovljivih izvora energije bit će dostupna i kroz druge naše javne pozive, primjerice za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a taj program planiramo za jesen ove godine.“, kažu u Fondu.

 

TAGOVI