HSE državi vraća novac koji je dobio za dokapitalizaciju u krizi

Autor: N. D. Objavljeno: 07.06.2023. 🕜 14:54 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Postrojenje HE Solkan na Soči u Sloveniji (izvornik: HSE 2021.)

• hidroelektrane, Soča, SENG, HSE, Slovenija
    Izvor: HSE

HSE ove godine dobro posluje i državi će s vremenom vratiti svih 492 milijuna eura

Slovenska tvrtka Holding Slovenske elektrarne državi je doznačila sto milijuna eura u sklopu povrata noca od dokapitalizacije iz prosinca prošle godine. Prema trenutnoj procjeni poslovanja, HSE će ove godine vratiti 242 milijuna eura od ukupno 492 milijuna eura koliko je dobio, objavila je nacionalna slovenska televizija.

"Osiguravanje potrebnih financijskih sredstava grupi HSE u ovoj godini pokazuje pozitivne rezultate, zbog čega je Slovenski državni holding (SDH) u ponedjeljak donio odluku o povratu prvog dijela sredstava naknadnih uplata kapitala", priopćio je SDH.

SDH, koji je u prosincu 2022. odobrio naknadnu uplatu kapitala HSE-u za premošćivanje izvanrednih likvidnosnih situacija u iznosu od 492 milijuna eura, obvezao je tvrtku na povrat prvog dijela tih sredstava krajem veljače ove godine, čime je dinamika otplata će ovisiti o poslovnim okolnostima i uvjetima na energetskim tržištima.

Iz HSE-a su objasnili da je uprava tvrtke sanirala probleme s likvidnošću koji su ih mučili prošle godine zbog gubitka vlastite proizvodnje i naglog rasta cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu. "HSE ove godine posluje dobro, proizvodnja električne energije je nesmetana i pouzdana te čak premašuje zacrtane planove. Ocjenjujemo da će ovogodišnje poslovanje Grupe HSE biti znatno bolje od prošlogodišnjeg, ako ne bude većih potresa, čak jedno od najboljih u povijesti Grupe HSE", istaknuo je predsjednik Uprave Tomaž Štokelj. Otplata cjelokupnog iznosa očekuje se do kraja 2024. 

TAGOVI