Slovenija više neće obračunavati manji PDV na energiju

Autor: N. D. Objavljeno: 06.06.2023. 🕜 08:53 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Zmaj na Tromostovju u Ljubljani (foto: BL, travanj 2009.)

• Ljubljana, Slovenija
    Izvor: B.L.

Golobova vlada od 1. lipnja je vratila PDV na staro, na 22%

Mjera smanjenja stope PDV-a na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, grijanjem i ogrjevnim drvima u Sloveniji istekla je početkom lipnja i neće se produljiti, priopćilo je slovensko Ministarstvo financija. U međuvremenu su se već pojavile inicijative da se mjera produži do kraja godine.

Mjeru smanjenja stope PDV-a tamošnja Vlada je donijela s ciljem smanjenja visokih cijena energenata tijekom prošle sezone grijanja, kada je stanje na tržištu energije bilo posebno teško. Mjera je vrijedila od 1. rujna 2022., a od lipnja se stopa PDV-a s 9,5% vraća na 22%. Klub zastupnika SDS-a uputio je u saborsku proceduru prijedlog izmjena zakona kojima bi se snižena stopa PDV-a produljila do kraja godine.

U međuvremenu, do kraja godine ostaje na snazi ​​uredba o cijenama električne energije i plina za kućanstva, male poduzetnike te mala i srednja poduzeća, priopćilo je ministarstvo te dodalo da će ti korisnici struju i plin i dalje plaćati po nižim cijenama nego što bi inače, da nema regulacije.

Ministarstvo procjenjuje da su mjere za ublažavanje energetske krize prosječnom kupcu kućanstvu za opskrbu električnom energijom uštedjele između 110 i 334 eura, a za opskrbu prirodnim plinom između 90 i 675 eura.

TAGOVI