Rat u Izraelu doveo je do naglog skoka cijene nafte

Autor: N. D. Objavljeno: 09.10.2023. 🕜 08:54 Lokacija: Zagreb
  • Spremnici za naftu i naftne derivate u rafinerijskom postrojenju (izvornik: kawing921 / Shutterstock)

• rafinerije nafte, rafinerije, nafta, naftni derivati, naftna industrija
    Izvor: kawing921 / Shutterstock

Reakcija tržišta bi mogla biti kratkotrajna... ako sukob ne preraste granice

Cijene nafte skočile su skoro 5% kako se sukob između Izraela i Hamasa produžio u treći dan nakon iznenadnog napada na Izrael od strane palestinskog Hamasa. Riječ je o najsmrtonosnijem sukobu u proteklih 50 godina, nakon Jomkipurskog rata, a mediji javljaju da je Hamas ubio više od 260 ljudi na festivalu na jugu zemlje te oteo desetke. Odmazda je počela, a Izrael je porčio da će ovo biti „lekcija koju će Palestinci zapamtiti generacijama“. Preko noći Izrael je napao više od 500 lokacija u pojasu Gaze, najgušće naseljenom području na svijetu. Samo u tom noćašnjem napadu poginulo je više od 400 ljudi, uključujući i djecu, javlja Reuters.  

Globalna referentna vrijednost Brenta u ponedjeljak je porasla za 4,53% na 88,41 USD po barelu, dok su terminske cijene američke nafte tipa WTI porasle za 4,69% na 88,67 USD po barelu.

"Premija rizika za naftu raste zbog izgleda šireg požara koji bi se mogao proširiti na obližnje zemlje velike proizvođače nafte kao što su Iran i Saudijska Arabija", rekao je energetski analitičar Saul Kavonić za Reuters. Saudijska Arabija je u petak izrazila spremnost da povća proizvodnju nafte u sklopu sporazuma s Izraelom, prema izvorima Reutersa iz Bijele kuće. 

 
Strah od uvlačenja Irana u sukob

 

Sada, naime, erupcija nasilja prijeti da poremeti napore Sjedinjenih Država da posreduju u približavanju Saudijske Arabije i Izraela, u kojem bi kraljevstvo normaliziralo veze s Izraelom u zamjenu za strateški obrambeni sporazum između Washingtona i Rijada. Normalizacija saudijsko-izraelskih odnosa vjerojatno bi zamrznula nedavne poteze prema smanjivanju napetosti između Saudijske Arabije i Irana, koji je otvoreno hvalio napade Hamasa.

Analitičari su zabrinuti da bi se zalihe nafte mogle smanjiti ako Iran bude uvučen u sukob.

"Ako sukob zahvati Iran, do 3% globalne opskrbe naftom je u opasnosti. A ako dođe do šireg sukoba koji na kraju utječe na tranzit kroz Hormuški tjesnac, oko 20% globalne opskrbe naftom moglo bi biti upitno“, rekao je Kavonić. SAD je već najavio da će poslati razarače u blizinu Izraela kao znak potpore. Izrael je poboljšao odnose sa zemljama u regiji koje su prilično tihe. 

TAGOVI