Početak radova na sanaciji propuštanja u NE Krško

Autor: N. D. Objavljeno: 25.10.2023. 🕜 08:53 Lokacija: Krško
  • Pogled na postrojenja NE Krško i rijeku Savu (izvornik: NE Krško, 2023.)

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Zamjena cjevovoda novima idući je potez

U NE Krško napreduju radovi na sanaciji curenja u sustavu primarnog kruga elektrane. Nakon premještanja svih 121 gorivnih elemenata iz reaktorske posude u bazen za istrošeno gorivo, u reaktorskoj zgradi, u NEK-u su krajem tjedna uspostavljeni uvjeti za precizna pregledavanja cjevovoda priključnog sustava primarnog kruga i početak korektivnih radova – uklanjanje dijela postojećih cjevovoda i zamjena novima.

U suradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama prihvaćena je konzervativna odluka, da zamijenimo dio cjevovoda na obe linije sustava. Sukladno praksi u nuklearnoj industriji sustav ima dvije redundantne linije, što znači, da je jedna dovoljna za osiguravanje funkcionalnosti sustava.

Westinghouse, originalni dobavljač opreme  uz potporu domaće industrije je nakon obavljenih analiza započeo sa aktivnostima vezanim uz uklanjanje dijela postojećih cjevovoda, a paralelno s tim za zamjenu pripremaju dva nova dijela cjevovoda. Za kvalitetno osposobljavanje varioca izrađen je model koji prema veličini i rasporedu odgovora prostoru uz reaktorsku posudu u reaktorskoj zgradi gdje će se radovi odvijati, objavljeno je iz uprave nuklearke. Elektrana je zaustavljena preventivo 5. listopada, nakon otkrića ispuštanja u primarnom sustavu, na varu. Ranije je rečeno da bi elektrana na mreži trebala biti sredinom studenog.

TAGOVI