Njemačka industrija zbog cijena struje posve gubi konkurentnost

Autor: N. D. Objavljeno: 26.10.2023. 🕜 10:09 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Pametno brojilo GE (izvornik: nepoznat)

• pametna brojila
    Izvor: -

Energetska tranzicija ima trenutno visoku cijenu u jedinom ozbiljnom industrijskom divu u Europi

Cijena električne energije za industriju u Njemačkoj je unutar europskog prosjeka, ali su cijene na ključnim konkurentnim susjednim tržištima kao što je Francuska znatno niže, navodi se u izvješću konzultantske kuće Prognos, koje je naručilo Udruženje bavarske industrije (vbw).

Primjerice, njemačka industrija plaća struju prosječno 20,3 aurocenta/KWh, dok cijena u SAD-u iznosi 8,4 eurocenta/kWh, u Kini 8,4 eurocenta/kWh, Južnoj Koreji 8,8 eurocenta/kWh. Za usporedbu, EU prosjek je visokih 19,9 eurocenta/kWh, a ispod prosjeka su npr. Poljska s 15,8 eurocenta/kWh i Francuska s 11,3 eurocenta/kWh.

Analitičari očekuju da će cijene električne energije u njemačkoj industriji znatno pasti do 2030. s današnjih visokih razina, koje su također uzrokovane energetskom krizom. Prognoza Prognosa je da će u 2030. potrošači veći od 150 GWh godišnje u Njemačkoj plaćati struju 8,2 eurocenta/kWh. 

 
Cijene plina za gospodarstvo

 

Cijene plina za industrijske potrošače u Njemačkoj s cca 8 eurocenti/kWh danas su znatno više nego u Aziji ili Americi, ali su još uvijek nešto niže nego u Europi. Azija primjerice ima 100% nižu cijenu plina od Europe, a američko i kanadsko gospodarstvo ove godine plaćaju plin cca 1 eurocent/kWh, čak 100% manje nego u 2022.

U izvješću se kaže da će, iako je predviđeno približavanje europskih i azijskih cijena plina do 2030., on ostati znatno jeftiniji u Americi i Turskoj. "U usporedbi s našim konkurentima u Americi i Aziji, cijene električne energije i plina su previsoke. Čak i u europskoj usporedbi, naši su troškovi električne energije previsoki da bismo dugoročno ostali konkurentna industrijska lokacija", rekao je izvršni direktor Udruženja bavarske industrije Bertram Brossardt. ”, rekao je i pozvao na brzu odluku vlade o uvođenju subvencije cijenama električne energije za industriju.

 

Njemačka vlada razmatra plan za jačanje međunarodne konkurentnosti  teške industrije subvencioniranjem električne energije, ali postoji značajan otpor unutar vladajuće koalicije. Cijene električne energije koje plaća industrija jedan su od najspornijih aspekata njemačke energetske tranzicije i njezinih gospodarskih učinaka. Lobističke skupine nazivaju cijenu električne energije glavnom prijetnjom industrijskoj konkurentnosti. Ipak, široke tvrdnje u ovoj raspravi skrivaju činjenicu da ne postoji jedinstvena cijena električne energije za industrijske potrošače, već iznimno širok raspon cijena. Zbog složenog sustava poreza i nameta, oni ovise o tome koliko energije tvrtkama treba, kada im je potrebna, odakle je nabavljaju, natječu li se s konkurentima u inozemstvu i mnogim drugim čimbenicima.

TAGOVI