Westinghouse potpisao prve ugovore za NE Kozloduj

Autor: N. D. Objavljeno: 26.10.2023. 🕜 11:09 Lokacija: Sofija (Bugarska)
  • Postrojenje NE Kozloduj u Bugarskoj (izvornik: Penka Todorova Vitkova / Shutterstock, 2013.)

• NE Kozloduj, Bugarska, NEK, nuklearne elektrane
    Izvor: Penka Todorova Vitkova / Shutterstock

Bugarska vlada alocirala je inicijalna sredstva za projekt dva nova reaktora

Bugarska planira proširiti nuklearni kapacitet elektrane Kozloduj izgradnjom dva nova reaktora AP1000 Westinghouse. U međuvremenu, odabrani izvođač Westinghouse već produbljuje suradnju s lokalnim dobavljačima. Nuklearna elektrana Kozloduj jedina je nuklearna elektrana u Bugarskoj, ali osigurava više od trećine ukupne proizvodnje električne energije. U elektrani trenutno rade dva reaktora - blokovi 5 i 6, ukupne snage 2000 MW. 

Bugarska već planira izgradnju nove jedinice 7 snage 1.000 megavata, za koju je prvi ugovor o inženjeringu i projektiranju potpisan s Westinghouseom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Westinghouse je ovaj tjedan objavio da su potpisali memorandume o razumijevanju s ključnim bugarskim dobavljačima za planirani nuklearni projekt u NE Kozloduj i druge projekte u regiji. Ovi ugovori uključuju opcije za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući instrumentacijske i upravljačke (I&C) sustave, sustave za praćenje zračenja i pružanje raznih inženjerskih, konzultantskih i građevinskih usluga, s dobavljačima uključujući OSKAR-EL, Glavbolgarstroy, ENPRO Consult, EnergoService i EQE Bugarska.

Zanimljivo je da je Bugarska u projekt pozvala i Sloveniju, kao kupca ili investitora. Inicijalno, država je alocirala 250 mil. eura za projekt, a prvi reaktor očekuje se na mreži 2033., a drugi dvije do tri godine kasnije, piše APnews.

TAGOVI