Energetika budućnosti postaje kompromis između geopolitike i ekonomske realnosti

Autor: N. D. Objavljeno: 25.10.2023. 🕜 13:33 Lokacija: Zagreb
  • Dalekovodi s elektranom u pozadini (izvornik: Thorsten Schier / Shutterstock, 2011.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, elektroenergetske mreže, energetika, elektroenergetika
    Izvor: Thorsten Schier / Shutterstock

Zeleno ostaje u fokusu, ali plin ostaje ključno gorivo u energetskoj tranziciji u EU

Energetika budućnosti bit će, po svemu sudeći, kompromis između geopolitičke realnosti i ekonomske zbilje u sve kompleksnijem svijetu, može se zaključiti iz današnjeg panela konferencije Eurotransformacije, u organizaciji Motus medije. Kako je istaknuo profesor Igor Dekanić, od potpisivanja Pariškog sporazuma prošlo je deset godina, emisije su porasle, a globalna potrošnja energije veća je za čak 16%. Porast dolazi uglavnom u zemljama rapidno rastućeg gospodarstva u Aziji, koje dominantno troše fosilna goriva. Za to vrijeme Europa je potrošnju energije smanjila za 9,5%. Globalni udio obnovljivaca trenutno je na 14%, a u EU 25%, a Dekanić ističe da je EU jedina koja dosljedno provodi politike iz tog sporazuma, na vlastitu ekonomsku štetu.

Dekanić je naveo da sredstva za financiranje energetske tranzicije prema Pariškom sporazumu nisu korištena, a zemlje potpisnice iznimno su zainteresirane za gospodarski rast temeljen na dostupnim i konkurentnim fosilnim gorivima. "Dolazimo do energetskog paradoksa: uz eskalaciju geopolitičkih izazova i okretanje prema financiranju ratnih proračuna, na snazi ostaje status quo i zelena transformacija pada u drugi plan, jer u protivnom postaje globalnom zamkom. Budućnost energetska tranzicije ovisiti će o prestanku ratnih zbivanja", poentirao je prof. Dekanić. Hrvatska bi trebala svoje djelovanje usmjeriti prema informatizaciji elektroenergetskog sustava kako bi održala konkurentnost svoje uslužne ekonomije. 

Plin ima svoju ulogu

 

Prof. dr. Nela Vlahinić Lenz, predsjednica udruge XEnergy istaknula je da je energetska učinkovitost primarno na što bi se trebalo fokusirati.  LCOE obnovljivaca bitno bolji od fosilnih goriva, posebno kada se u obzir uzme trošak emisija i dekomisije starih elektrana, a zbog intermitentnosti OIE optimum su plinske elektrane i nadograđeni, informatički povezani elektroenergetski sustav. Energetska budućnost do 2050. očigledno će ovisiti i o tehnologijama koje još nisu razvijene, smatra Vlahinić Lenz, pozvavši se na izvještaj IEA. 

Danijela Šimović iz LNG Hrvatske istaknula je da su povećani kapaciteti LNG terminala na Krku rasprodani do 2037/2038., međutim sama utilizacija terminala nakon njegove dogradnje bit će u prvim godinama slabija, jer treba prilagoditi transportni sustav povećanim količinama plina. Također, bitno je vidjeti hoće li potencijalni kupci, poput Bavarske, doista ići prema realizaciji novih plinovoda kako bi mogli kupovati plin preko Krka. Tvrtka će nakon dovršetka dogradnje raditi na dekarbonizacijskim projektima.

Zvonimir Šibalić iz PPD-a istaknuo je da plin ostaje glavno gorivo u energetskoj tranziciji, radi fleksibilnosti koju pruža i postojeće infrastrukture. ENNA grupa diversificira svoje poslovanje i nudio brojna zelena energetska rješenja, s tendencijom osiguranja veće pohrane energije u baterijskim spremnicima, za što je upravo sklopila suradnju s Rimac Energyom. 

TAGOVI