Pojačavanje mjera za zaštitu potrošača energije

Autor: B. O. Objavljeno: 24.10.2023. 🕜 09:38 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Slika zgrade Europske komisije u Bruxellesu (foto: Matija Eppert, listopad 2017.)

• Europska komisija, Europska unija
    Izvor: Matija Eppert

U Preporuci EK-a utvrđuju se dobre prakse za strukturna poboljšanja koja članice mogu poduzeti kako bi riješile temeljne uzroke energetskog siromaštva

Europska komisija uoči zime pojačava mjere za zaštitu potrošača energije, a posebice ranjivih. Donošenjem nove Preporuke o energetskom siromaštvu, EK jača predanost osiguravanju pravednog prelaska na čistu energiju za sve.

"U Preporuci se utvrđuju dobre prakse za strukturna poboljšanja koja članice mogu poduzeti kako bi riješile temeljne uzroke energetskog siromaštva. Istaknuta su i ulaganja u strukturne mjere za rješavanje problema niske energetske učinkovitosti domova i uređaja", priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ostale mjere uključuju pružanje jasnih informacija o računima za energiju i praksama energetskih ušteda te poticanje građana da se pridruže energetskim zajednicama ili prijeđu na energiju iz obnovljivih izvora. U Preporuci, kojoj je priložen detaljan radni dokument, navode se i prijedlozi o tome kako se proračun EU-a može iskoristiti na nacionalnoj razini.

"Zbog prošlogodišnjeg rasta cijena energije i krize troškova života milijuni potrošača imali su poteškoća s pokrivanjem troškova. Iako se situacija poboljšala u usporedbi s prošlom zimom, troškovi života i dalje su visoki, a cijene energije i dalje su više nego prije krize. Mnogi potrošači, a posebice oni u ranjivom položaju, vjerojatno će se suočiti s poteškoćama pri grijanju svojih domova i plaćanju računa za energiju. Moramo učiniti sve što je moguće kako bismo zaštitili potrošače kojima je potrebna pomoć", izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders

"Energetsko siromaštvo nije nova pojava u EU-u niti je povezano samo s cijenama energije, ali je proteklih godina u središtu pozornosti jer se Rusija služila svojom opskrbom energijom kao oružjem. To se događa u svim članicama i povećava pritisak na one koji su već u ranjivom položaju. Djelovali smo kako bismo osigurali veću stabilnost energetskog tržišta, a sada izlazimo iz kriznih mjera kako bismo potrošačima omogućili bolju dugoročnu predvidljivost cijena. Današnja Preporuka usmjerena je na dugoročne strukturne mjere kao što su osiguravanje pristupa energetski učinkovitom stanovanju i uređajima te energiji iz obnovljivih izvora, što će svima pomoći u prelasku na čistu energiju u Europi", istaknula je povjerenica za energetiku Kadri Simson.

TAGOVI