TE Pljevlja slavi 41. rođendan

Autor: B. O. Objavljeno: 25.10.2023. 🕜 13:31 Lokacija: Pljevlja (Crna Gora)
  • Izlaz dimnih plinova iz dimnjaka termoelektrane (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• dimni plinovi, termoelektrane, onečišćenje, emisije
    Izvor: Shutterstock

Kako bismo mogli nastaviti s radom, moramo ispuniti direktive Energetske zajednice o emisijama dimnih plinova, kaže Mirko Mazalica

U Termoelektrani (TE) Pljevlja ovaj tjedan je obilježena 41. godišnjica postojanja i rada tog elektroenergetskog objekta Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

U EPCG-u podsjećaju kako je prve kilovat sate električne energije elektroenergetskom sustavu Crne Gore ta termoelektrana isporučila 21. listopada 1982. godine, a ona je i posljednji veliki energetski projekt ostvaren u toj zemlji do izgradnje sunčanih i vjetroelektrana sredinom drugog desetljeća u ovom stoljeću. 

Direktor TE Pljevlja Mirko Mazalica je istaknuo kako je termoelektrana prolazila kroz različite rekonstrukcije i modernizacije koje su, pojasnio je, nužne za tako složeni proizvodni objekt.

"Kako bismo mogli nastaviti s radom, moramo ispuniti direktive Energetske zajednice o emisijama dimnih plinova. Sukladno tomu, u tijeku je realizacija projekta ekološke rekonstrukcije", izjavio je, javlja EPCG.

 

Novi rekordi

Također, dodao je, u planu su drugi projekti zamjene dijelova postrojenja koji su u funkciji 41 godinu s ciljem pouzdanijeg dugotrajnog rada. Kako bi ti projekti bili uspješno završeni, nastavio je, svi zaposlenici u EPCG-u, a posebice radnici Termoelektrane, izvođači radova i nadzor moraju dati maksimalni doprinos sa svojim znanjem i radom, izjavio je. 

Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin je rekao kako je TE Pljevlja stup i temelj energetskog sustava Crne Gore. "To su potvrdile prethodne teške godine energetske krize kada smo se oslanjali na proizvodnju Termoelektrane Pljevlja koja je u određenim mjesecima dosezala i 90 posto ukupne proizvodnje EPCG-a", istaknuo je. 

"Godine 2021. je oboren rekord u kontinuitetu rada od 163 dana. I ove godine smo na dobrom putu da uspostavimo nove proizvodne rekorde. Sve se to odražava i na financije EPCG-a. U ovoj godini ćemo ostvariti povijesni profit koji će, prema predviđanjima, dosegnuti razinu od 100 milijuna eura, ali valja pričekati još ovih nekoliko mjeseci kako bismo vidjeli što će hidrologija donijeti", kazao je. 

Završetkom ekološke rekonstrukcije, istaknuo je direktor proizvodnje u EPCG-u Bojan Đordan, nastavlja se projekt toplifikacije Pljevalja.

"Za koji dan očekujemo završetak revizije glavnog projekta te tako stječemo uvjete za dobivanje građevinske dozvole, dok smo određene pripremne radove već izveli. Ostvarenjem ta dva projekta, smatram, stvorit će se uvjeti za primjetno zdraviji okoliš za život i boravak u Pljevljima", rekao je.

TAGOVI