Električni auti su europska besmislica

Autor: B.L. Objavljeno: 10.10.2023. 🕜 10:13 Lokacija: Rim (Italija)
  • Oltar domovine sa spomenikom kralju Vittoriju Emanuelu II. u Rimu (foto: MŠ 2003.)

• Rim, Italija
    Izvor: M.Š.

Tako smatra Matteo Salvini, zamjenik talijanske premijerke i minstar prometa

"Električni auti su besmislica koju je nametnuo Bruxelles," izjavio je prošli tjedan Matteo Salvini, zamjenik predsjednice talijanskog Vijeća ministara (tj. vicepremijer) i ujedno ministar infrastrukture i prometa. Visoki talijanski dužnosnik (u jednoj od ranijih vlada i ministar unutarnjih poslova, inače pripadnik desno orijentirane Sjeverne Lige) to je izjavio tijekom posjete sajmu željezničke opreme 'Expo Ferroviaria'. Pri tome je svoje razmišljanje o trenutačnoj politici poticanja električnih auta i kritiku Europske komisije dopunio riječima: "Vlakovi i željeznice donose održivost i pravu ekološku tranziciju, a ne besmislica električnih auta za svakoga i pod svaku cijenu, što je samo još jedan od velikih darova Kini."

Sve one koji se bave željeznicom i rade na željeznici ministar Salvini nazvao je pravim podupirateljima ekološke tranzicije (što je talijanski naziv za energetsku tranziciju!), dok je za usmjerenost na električne aute naglasio kako će mnoge radnike ostaviti bez posla.

S druge strane, najavio je kako će se u talijanskom proračunu za 2024. godinu naći važan infrastruktuni projekt ne samo za Italiju, već i za cijelu Europu. Radi se o projektu gradnje najduljeg visećeg mosta na svijetu koji će preko Mesinskog tjesnaca povezivati Siciliju i Kalabriju, objavila je talijanska novinska agencija ANSA.

TAGOVI