Ukidanje radnih mjesta zbog slabe potražnje

Autor: B. O. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 10:04 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Logo Volkswagena (FOTO: Cesar Salazar from Stock, 2023.)

• Volkswagen logo
    Izvor: Cesar Salazar

Visoka inflacija i sve manji popusti smatraju se razlozima niske potražnje za električnim automobilima

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) ukida poslove u tvornici električnih automobila u Zwickauu u istočnoj Njemačkoj zbog slabe potražnje.

Ukupno 269 radnika ostat će bez posla nakon što im uskoro istekne 12-mjesečni ugovor, priopćeno je iz VW-a nakon sastanka koji je održan prošli tjedan. Točni detalji bit će usklađeni s radničkim vijećem u narednim danima. 

Tvrtka je kao razlog za tu odluku navela "trenutne tržišne uvjete". Visoka inflacija i sve manji popusti smatraju se razlozima niske potražnje za električnim automobilima, koji su skuplji od svojih parnjaka s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Tvornica u Zwickauu u Saskoj sastavlja isključivo električne automobile za VW i njegove podružnice Audi i Cupra. Zapošljava ukupno 10 700 radnika, od kojih je još 2 200 navodno na određeno vrijeme i koji bi također mogli ostati bez posla.

 

Slobodni kapaciteti

Volkswagen ostaje 100 posto usmjeren prema elektromobilnosti i nema nikakvih promjena u planovima tvrtke, rekao je glasnogovornik. Budućnost tvornice u Zwickauu je sigurna i tamo će biti daljnjih ulaganja, dodao je.

Tvornica je bila pionir u Volkswagenovom prelasku na elektromobilnost. U njoj se proizvode modeli ID.3, ID.4 i ID.5 te Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback te Cupra Born. Proizvodnja motora s unutarnjim izgaranjem prestala je 2020. godine. 

Unatoč slobodnim kapacitetima u toj tvornici, postoje planovi za proizvodnju Audija Q4 e-tron i VW-a ID.3 u drugim tvornicama. "Proizvodit ćemo Q4 e-tron u Bruxellesu od kraja 2023. – uz proizvodnju u Zwickauu", izjavila je glasnogovornica Audija za njemačku novinsku agenciju DPA.

TAGOVI