Europska unija se odlučila snažno braniti od prodora kineskih električnih vozila

Autor: N. D. Objavljeno: 14.09.2023. 🕜 09:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Električni auto kineske proizvodnje MG Roewe (izvornik: SAIC, lipanj 2023.)

• električni auti, SAIC, MG
    Izvor: SAICMotor

EU kreće u trgovinski rat protiv povoljnijih kineskih električnih vozila koja sve više dolaze na ovdašnje tržište

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će pokrenuti istragu o subvencioniranim kineskim električnim vozilima, popustivši time pozivima Francuske da uzvrati udarac na rastući uvoz kineskih vozila u uniju.

Ova objava uslijedila je nakon višemjesečnog pritiska Pariza i Europske komisije da pokrenu istragu protiv kineskih proizvođača e-automobila koji su ukrali dominaciju europskim proizvođačima. U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz kineskih automobila porastao je za 74%, a kineska proizvodnja preuzela je na tamošnjem tržištu veliki primat nad europskim markama. Tijekom ove godine, do kraja srpnja, iz Kine je put inozemnih tržišta otišlo 2,8 milijuna vozila, uključujući i 1,8 milijuna automobila pokretanih motorom na unutarnje sagorijevanje.

"Globalna tržišta sada su preplavljena jeftinijim kineskim električnim automobilima. A njihova se cijena umjetno održava niskom ogromnim državnim subvencijama. To narušava naše tržište", rekla je von der Leyen u svom godišnjem govoru o stanju Europske unije. Dobila je brzu podršku Manfreda Webera, čelnika Europske pučke stranke, piše Politico.

 
Kinezi traže kupce za višak svoje proizvodnje

 

"Ne želimo da kineska električna vozila imaju koristi od naše klimatske politike", rekao je Weber zastupnicima nakon godišnjeg obraćanja von der Leyen. "Moramo aktivirati naše instrumente trgovinske obrane kako bismo izbjegli još jedan „napad na solarne panele", dodao je, referirajući se na prethodnu trgovinsku borbu koja je uništila europske proizvođače prije deset godina.

Komentari bavarskog političara bili su značajni jer je njemačka automobilska industrija jako prisutna u Kini i bila bi najizloženija bilo kakvoj potencijalnoj odmazdi Pekinga.

Takva bi istraga mogla otvoriti put Europi da uvede dodatne namete protiv kineskih vozila za koja smatra da imaju koristi od prekomjerne državne potpore koja im omogućuje nadmašiti europske konkurente. Šire gledano, to označava još jedan korak u pomaku Europe od najvećeg svjetskog bloka slobodne trgovine prema izgradnji svoje trgovinske baze u eri procesa deglobalizacije.

Istraga će vjerojatno biti na vrhu dnevnog reda ekonomskog i trgovinskog dijaloga EU-a i Kine na visokoj razini koji je zakazan za 25. rujna, prije bilateralnog summita kasnije ove godine. Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis potvrdio je da će sljedeći tjedan otputovati u Kinu na trgovinske pregovore.

 

Kina će ove godine postati najveći svjetski izvoznik vozila. Kako navodi Financial Times, uspon kineske autoindustrije na vodeće mjesto svjetskih izvoznika rezultat je tri trenda – rapidnog pada prodaje automobila s benzinskim ili dizelskim motorom, skoka popularnosti električnih automobila te sve manje potrebe za posjedovanjem automobila zbog tamošnjeg trenda "car sharinga".

 

TAGOVI