Prvi uspješan let aviona na vodik s ljudskom posadom!

Autor: N. D. Objavljeno: 08.09.2023. 🕜 10:02 Lokacija: Maribor (Slovenija)
  • Pokusni let prvog svjetskog aviona na vodik kojim upravlja pilot pod nazivom H2FLY (izvornik: H2FLY, rujan 2023.)

• avioni na vodik, H2FLY
    Izvor: H2FLY

Spremnik na kriogeni vodik pokazao se dobitnom kombinacijom za postizanje većeg dometa

Tvrtka H2FLY, developer vodik-električnih pogonskih sustava za zrakoplove sa sjedištem u Stuttgartu u Njemačkoj, u četvrtak je objavio da je u Sloveniji uspješno dovršio prvi pilotirani let električnog zrakoplova na svijetu pogonjenog tekućim vodikom. Tim H2FLY završio je četiri leta s pogonom na tekući vodik u sklopu svoje testne kampanje, uključujući jedan let koji je trajao više od tri sata. Letovi su napravljeni s H2FLY-jevom pilotiranom pilotskom letjelicom HY4, opremljenom propulzijskim sustavom na vodikove električne gorive ćelije i kriogeno pohranjenim tekućim vodikom koji je pokretao letjelicu.

Rezultati testnih letova pokazuju da će korištenje tekućeg vodika umjesto plinovitog vodika udvostručiti maksimalni domet zrakoplova HY4 sa 750 km na 1500 km, označavajući kritičan korak prema isporuci komercijalnih letova na srednjim i dugim relacijama bez emisija letovi.

U usporedbi sa skladištem plinovitog vodika pod tlakom (GH2), uporaba ukapljenog, kriogenog vodika (LH2) omogućuje značajno manje težine i volumena spremnika, što dovodi do povećanja doleta zrakoplova i korisne nosivosti, objavila je tvrtka.

 
Pipistrel u konzorciju

 

Konzorcij predvodi H2FLY i uključuje partnere Air Liquide, Pipistrel Vertical Solutions, German Aerospace Center (DLR), EKPO Fuel Cell Technologies i Fundación Ayesa. Završetkom testiranja leta u projektu HEAVEN, H2FLY će se fokusirati na komercijalizaciju. U lipnju je H2FLY najavio razvoj svojih novih sustava gorivih ćelija H2F-175 koji će moći pružiti svoj puni raspon snage na visinama leta do 27 000 stopa, označavajući važan korak na putu od demonstracija održivosti leta na nižim visinama do stvarnih-svjetske primjene komercijalnih zrakoplova.

Godine 2024. H2FLY će otvoriti svoj Hydrogen Aviation Center u zračnoj luci Stuttgart, koji će sufinancirati Ministarstvo prometa Baden Württemberga. Centar će postati središnja točka za budućnost europske zrakoplovne industrije i njezinog vodikovog gospodarstva, pružajući objekte za integraciju zrakoplova s gorivnim ćelijama i infrastrukturu za tekući vodik, objavila je tvrtka. Gledajući unaprijed, H2FLY će nastaviti napredovati prema komercijalizaciji uz razvoj svojih novih H2F-175 sustava gorivih ćelija za koje se očekuje da će pogoniti zrakoplove punim rasponom snage na visinama do 27.000 stopa.

TAGOVI