Francuska je zabranila letove na kratkim relacijama

Autor: N. D. Objavljeno: 24.05.2023. 🕜 11:13 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Avion na nebu (foto: Tonka 2016.)
    Izvor: A. Hohnjec

Ekološki razlozi u podlozi su ove politički kontroverzne odluke

Francuska je zabranila domaće kratke avionske letove tamo gdje postoje alternative putovanja željeznicom u nastojanju da smanji emisije iz prometa.

Zakon je stupio na snagu dvije godine nakon što su zastupnici izglasali ukidanje ruta na kojima se isto putovanje vlakom može obaviti za manje od dva i pol sata, a zabrana isključuje zračni promet između Pariza i gradova Nantes, Lyon i Bordeaux.

Kritičari su najnovije mjere opisali kao “simbolične zabrane”. Laurent Donceel, privremeni čelnik industrijske grupe Airlines za Europu (A4E), rekao je novinskoj agenciji AFP da će “zabrana ovih putovanja imati samo minimalne učinke” na emisiju ugljičnog dioksida. Dodao je da bi vlade umjesto toga trebale poduprijeti “stvarna i značajna rješenja” za taj problem koji ubrzava klimatske promjene.

Željeznica mora održati cijene i kvalitetu

Francuska vlada bila je suočena s pozivima da uvede još stroža pravila. Francuska građanska konvencija o klimi, koju je osmislio predsjednik Emmanuel Macron 2019. godine i uključila je 150 članova javnosti, predložila je ukidanje putovanja avionom tamo gdje su putovanja vlakom bila kraća od četiri sata. No to je smanjeno na dva i pol sata nakon prigovora iz nekih regija, kao i zrakoplovne tvrtke Air France-KLM.

Francuska potrošačka skupina UFC-Que Choisir ranije je pozvala zakonodavce da zadrže ograničenje od četiri sata. “U prosjeku, avion emitira 77 puta više CO2 po putniku od vlaka na tim istim rutama, iako je vlak jeftiniji, a gubitak vremena nije značajan”, navodi se. No, Francuska ima među najbržim komercijalnim vlakovima na svijetu. Također pozivaju na “zaštitne mjere da Francuska nacionalna željeznica SNCF ne iskoristi priliku da umjetno napuše cijene ili degradira kvalitetu željezničke usluge”.

 

TAGOVI