Inovativno rješenje za održivije korištenje kišnice

Autor: B. O. Objavljeno: 19.05.2023. 🕜 10:41 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Beč; stabla; inovacije (FOTO: © PID/Christian Fürthner; 2023.)
    Izvor: © PID/Christian Fürthner

U Beču će biti postavljeni pametni sustavi za prikupljanje i odvodnju kišnice koja se tako preusmjerava u tlo oko drveća kako bi se zalila i spasila žedna stabla

Beč je predan sadnji i brizi o stablima u urbanom području, stoga može poslužiti kao primjer brojnim drugim gradovima. 

Kako bi se spriječilo da gradsko drveće pati zbog nedostatka vode, ondje je osmišljeno novo i inovativno rješenje čiji je cilj što održivije koristiti kišnicu. Naime, u glavnom gradu Austrije bit će postavljeni pametni sustavi za prikupljanje i odvodnju kišnice koja se tako preusmjerava u tlo oko drveća kako bi se zalila i spasila žedna stabla. 

Sustav se sastoji od četvrtastog betonskog bloka koji se može integrirati u sadnu jamu za stablo. Blok se napaja Sunčevom energijom, a unutar njega nalazi se ventil koji se otvara i zatvara pomoću senzora i elektroničkog upravljačkog sustava. Senzor prepoznaje kada nadolazi voda i po potrebi otvara ventil. Otvara se tek nakon određenog vremena kako bi se prvi dotok oborinskih voda s najvećim onečišćenjem odveo do kanalizacijskog sustava, a ne do stabala. 

Inovaciju je razvio inženjer Gerhard C. Kidery u suradnji s bečkim Magistratskim odjelom za izgradnju i upravljanje cestama (MA 28), priopćeno je iz Inozemnog ureda Grada Beča.

 

Bolja gradska mikroklima

Brojne su prednosti korištenja ovakvog pametnog sustava koji, između ostalog, omogućava učinkovito i održivo upravljanje kišnicom. Osim toga, u slučaju velike količine oborina blok zadržava dio vode kako ne bi otekla u kanalizacijske otvore. Time se rasterećuje gradski kanalizacijski sustav. 

Blok sadrži i temperaturni senzor koji sprječava otvaranje ventila ako je vanjska temperatura niža od osam stupnjeva Celzijevih. U tom se slučaju kišnica ne preusmjerava u tlo oko debla tijekom hladnijih razdoblja kada je vegetacija u stanju mirovanja. 

Izvor: B.L.

Osiguravanjem optimalne opskrbe vodom također se potiče rast drveća, a zdrava stabla pružaju hlad i poboljšavaju gradsku mikroklimu. Sve to vodi i do poboljšanja kvalitete života u gradu.

Zahvaljujući ovim odlikama, takvi su sustavi navodnjavanja za stabla u skladu s principom 'grada spužve'. Kod tog se principa stablu osigurava dovoljno prostora za širenje korijenja u tlu tako što se ispod popločanih gradskih površina postavlja sloj šljunka i sitnijih čestica.

Takav sloj može poput spužve upiti kišnicu, što stablima i biljkama za vrućina omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode. 

Provođenjem ovakvog principa Beč nastoji zadržati te iskoristiti što više oborinskih voda na lokalnoj razini.

 

Građevine i parkirani automobili  

Magistratski odjel za izgradnju i upravljanje cestama u jesen 2021. ugradio je prvi prototip ovog sustava pametnog navodnjavanja te ga je testirao oko godinu dana. Nakon što se pokazalo da se opskrba stabla vodom tako značajno poboljšala, u sklopu radova na obnovi jedne ulice sada se u Beču postavljaju prva takva rješenja. 

Bečka ulica Flachgasse u 15. gradskom okrugu ima mnogo građevina i parkiranih automobila, a malo zelenila, što se ovom obnovom želi promijeniti. 

Osim pametnih betonskih blokova ulica će do kraja lipnja dobiti nove klupe, stalke za bicikle i nova stabla koja zahvaljujući bečkoj inovaciji neće biti žedna ljeti.

TAGOVI