Moguće velike promjene oko poticanja zelene mobilnosti

Autor: N. D. Objavljeno: 14.09.2023. 🕜 12:18 Lokacija: Zagreb
  • Električni auto Renault ZOE parkiran ispred EM (foto: BO, travanj 2019.)

• Renault, električni auti, elektromobilnost
    Izvor: B.O.

Neslužbene informacije o velikim promjenama politika poticaja

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira uskoro predstaviti novi model sufinanciranja ekoloških vozila. Dosadašnji način dodjele poticaja nije bio zadovoljavajući ni za građane ni za tvrtke, jer su sredstva brzo nestajala i broj prijava bio prevelik. Ove godine, Fond planira donijeti nova pravila za dodjelu poticaja koja će biti predstavljena u jesen, piše Točka na i. 

Prema neslužbenim informacijama, promjene će uključivati mogućnost podnošenja prijava tijekom cijele godine, umjesto prethodnog godišnjeg modela. Također, očekuje se smanjenje maksimalnih iznosa poticaja za pojedine kategorije vozila kako bi se omogućila raspodjela poticaja na veći broj korisnika. Prijave će i dalje biti podnesene putem ovlaštenih trgovaca. Do sada su poticaji bili čak 9300 eura za električna vozila i 5300 eura za plug-in hibride. Naime, Fond je naručio analizu Energetskog instituta Hrvoje Požar na temu poticanja elektromobilnosti o dosadašnjim efektima poticaja te preporuke za poboljšanje, a kontaktiralo se i s predstavnicima autokuća.

Prošle godine, 45 ovlaštenih zastupnika s 81 markom i 539 modela vozila prijavilo se za sudjelovanje u programu sufinanciranja Fonda. Detaljna lista vozila i prodajnih mjesta objavljena je na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša. Zainteresirani kupci su odabrali vozilo, kontaktirali ovlaštenog zastupnika i pripremili potrebnu dokumentaciju, nakon čega je zastupnik podnio zahtjev za sufinanciranje.

Konačni iznos poticaja i postupak prijave bit će objavljeni uskoro.

TAGOVI