FZOEU još analizira zahtjeve za OIE u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu

Autor: N. D. Objavljeno: 14.09.2023. 🕜 09:17 Lokacija: Zagreb
  • Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (izvornik: FZOEU, 2022.)

• Luka Balen, FZOEU
    Izvor: FZOEU

Predstavnici HGK s prvim čovjekom Fonda Lukom Balenom razgovarali su o nekoliko tema

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović sa suradnicima ovaj su tjedan održali radni sastanak na temu programa i projekata koji se sufinanciraju sredstvima Fonda, a koji su osim građana i jedinica lokalne samouprave usmjereni i na gospodarstvo.

U tijeku je obrada zahtjeva tvrtki koje se prijavile za sufinanciranje projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu. S obzirom da je ovo bio prvi poziv koji se provodi iz Modernizacijskog fonda, veliku pomoć smo imali i od Hrvatske gospodarske komore koja je zajedno s nama i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja organizirala edukaciju za sve zainteresirane prijavitelje. Trenutno je na raspolaganju 60 milijuna eura koji će našim tvrtkama pomoći u zelenoj tranziciji“, rekao je direktor Balen.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je istaknuo kako HGK preko svojih interesnih udruženja i grupacija daje prijedloge i inicijative koji će poticati daljnja ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije. „Cilj nam je pojednostavniti i ubrzati procedure gdje god je to moguće, kako bi naši investitori u što kraćim rokovima realizirali svoje projekte. Sve veći broj tvrtki se okreće korištenju obnovljivih izvora energije. Prioritet nije samo smanjenje troškova poslovanja, nego energetska neovisnost i održivo poslovanje, kako bi bili što konkurentniji na tržištu“.

 
Promjene oko sufinanciranja elektromobilnosti

 

Na sastanku se, osim o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu i korištenju obnovljivih izvora energije, raspravljalo i o poticanju elektromobilnosti. Predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher zahvalio je Fondu na uvažavanju dosadašnjih prijedloga koji su došli iz njihovog Udruženja trgovine motornim vozilima. Direktor Fonda Balen je rekao kako je u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar izrađena studija koja je uključivala i savjetovanje sa svim zainteresiranim dionicima te je najavio kako će uskoro biti predstavljeni i uvjeti novog javnog poziva.

Ovom je prilikom istaknuta i dobra suradnja na području gospodarenja otpadom, kako sa komunalnim poduzećima i centrima za gospodarenje otpadom, tako i s tvrtkama koje se bave skupljanjem i preradom posebnih kategorija otpada. Zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša je rekao da je u tijeku donošenje novih pravilnika vezanih za ambalažu i druge posebne kategorije otpada.

TAGOVI