Preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima

Autor: B. O. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 13:15 Lokacija: Zagreb
  • Simbol održivosti, ulaganja i novca (FOTO: Towfiqu Barbhuiya from Stock, 2023.)

• održivost, ulaganja, novas
    Izvor: Towfiqu Barbhuiya

Zagrebačka banka izdaje do 300 milijuna eura novih kredita uz potporu EIB-a

Zagrebačka banka (dio Grupe UniCredit) i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su Sporazum o neograničenom jamstvu. On će ZABA-i, jedinoj banci u Hrvatskoj, omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima. Daljnjim ulaganjima krajnjih klijenata pak očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi, priopćeno je iz ZABA-e. 

Transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora koji zapošljavaju od 250 do tri tisuće zaposlenih te subjektima javnog sektora, dok će djelomično biti usmjerena i na održivost. Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će ZABA kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade. 

"Potpisivanjem ovog Sporazuma Zagrebačka banka postala je prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja. Osim toga, kroz ovu suradnju aktivno podržavamo održive projekte, posebice one usmjerene prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica", istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave ZABA-e i zamjenik direktorice Grupe UniCredit za Srednju i Istočnu Europu.

 

Bez potpore EK-a

ZABA će od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura. Nadalje, uz primjenjivu stopu jamstva od 50 posto, ZABA će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura. 

"Ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zagrebačkom bankom i sretni smo što imamo priliku primijeniti njihovo iskustvo na lokalnom tržištu kako bismo kanalizirali relevantna sredstva hrvatskim partnerima. Procjenjuje se da su prethodne transakcije Grupe EIB sa ZABA-om omogućile financiranje u iznosu većem od pola milijarde eura za mala i srednja hrvatska poduzeća od početka našeg partnerstva te sam sretna što imamo priliku obnoviti naše partnerstvo u korist subjekata srednje kapitalizacije i javnog sektora", dodala je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a.

Sporazum o jamstvu s EIB-om omogućuje ZABA-i preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima. Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a te drugoj s članicom Grupe UniCredit. 

Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke.

TAGOVI