Pametno osvjetljavanje Teslinog grada

Autor: B. O. Objavljeno: 25.09.2023. 🕜 15:18 Lokacija: Karlovac
  • Panorama Karlovca s tvrđave Dubovac (foto: BL, travanj 2017.)

• Karlovac, Karlovačka županija
    Izvor: B.L.

Karlovac mijenja rasvjetu te, među ostalim, na rasvjetne stupove postavlja punionice električnih vozila

Karlovac će, prvi u Hrvatskoj, zamijeniti sva postojeća rasvjetna tijela na širem i užem gradskom području, dakle, čak 9081 svjetiljku s pametnom rasvjetom. Tako će se moći regulirati jačina svijetla, doći do podataka o kvaliteti svjetiljki i njihovoj potrošnji energije, dok će na rasvjetne stupove biti postavljena dodatna pametna rješenja, poput senzora buke ili temperature, kao i punionice električnih vozila, istaknuto je na konferenciji za novinare koja je održana danas u Karlovcu. Na konferenciji je predstavljen ESCO (eng. Energy Service Company) model modernizacije javne rasvjete te je potpisan ugovor s tvrtkom Verso Altima koja će taj posao obaviti.

Zamjenica gradonačelnika Karlovca Ivana Fočić pojasnila je kako se u ESCO modelima ulaganja isplaćuju uštedama te da ovaj traje 10 godina, ne računajući prvu, predviđenu za projektiranje i izmjenu svjetiljaka.

Vrijednost projekta je 6,7 milijuna eura, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca.

 

Nova priča

Robert Vodopić, voditelj projekta i Odsjeka za pametni grad, podsjetio je da se Karlovac okrenuo pametnim i zelenim rješenjima 2018., a ovaj projekt će biti svijetli primjer Hrvatskoj. "Do sad je najveći broj tako upravljivih lampi bio 300 do 400. Karlovac ima potpuno novu priču", napomenuo je.

"Ovo je jedinstven ugovor koji Karlovac stavlja na mapu zelenih i digitalnih gradova u regiji. Htjeli smo da rješenje koje nudimo bude top po kvaliteti i financijski iskoristivo. Imamo potporu vlasnika da nam ovaj projekt, kao prvi, bude izvrsna referenca i da uživate u njegovim benefitima", rekao je Mario Gerenčir, direktor tvrtke Verso Altima. 

"Kad završite projekt, moći ćete reći da ste osvijetlili Teslin grad! Vjerujem da bi on i zbog uštede i digitalnih, pametnih rješenja bio zadovoljan i ponosan na sve nas", izjavio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

"Toliko lampi mijenjati u jednom valu je zahtjevno, ali cilj je smanjiti potrošnju električne energije, odnosno postići uštedu. Od 2018. i Strategije pametnog grada provodimo niz projekata, obnovili smo sve svoje javne zgrade pa i one koje su zaštićene kulturno dobro, sve škole i vrtiće, na krovove njih 13 postavili solarne module. Ovakva javna rasvjeta je korak dalje na tragu onog što tvrdimo da jesmo: primjer digitalnog, zelenog i pametnog u Hrvatskoj", zaključio je, pojasnivši kako s ovim projektom nije obuhvaćena zamjena svjetiljki u područjima na kojima će to biti učinjeno Aglomeracijom ili već jest unutar projekata uređenja parkirališta ili ulica.

TAGOVI