Pritisak krize u njemačkom građevinskom sektoru uzima svoj danak

Autor: N. D. Objavljeno: 26.09.2023. 🕜 09:42 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Majstor koji izvodi radove pročelju, odnosno na postavljanju toplinske izolacije na kuću ili zgradu (izvornik: Shutterstock 2015.)

• graditeljstvo, građevinarstvo, energetska obnova, toplinske izolacije
    Izvor: Shutterstock

Građevinski sektor je u najvećoj krizi od 2009. pod teretom inflacije

Njemačka vlada pristala je obustaviti planirano uvođenje strožih standarda energetske učinkovitosti zgrada kako bi potaknula izgradnju cjenovno pristupačnih stanova. Neposredno prije “stambenog samita” u kancelariji Olafa Scholza, ministar zelene ekonomije i klime Robert Habeck rekao je da novi, kontroverzni Zakon o grijanju u zemlji već osigurava da će nove zgrade imati klimatski prihvatljivo grijanje od 2024. “Zato ne mislim da je potrebno da sada brzo uvedemo novi standard”, dodao je.

Planirani standard "EH 40" trebao je propisati da nove zgrade koriste samo 40% primarne energije potrebne za referentnu zgradu. “Može pričekati i nema puno smisla prije EU Direktive o zgradama. Stoga više ne očekujem ovaj novi standard u sadašnjem zakonodavnom razdoblju.” Habeck je rekao da bi sada bilo važnije osigurati da građevinski materijali budu što klimatski prihvatljivij, a visoke kamatne stope i inflaciju nazvao je "teškim teretom" za građevinsku industriju i izjavio da se vlada mora usredotočiti na dostupne pristupačne stanove te pružanje poticaja građevinskom sektoru.

Istraživanje instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo je da je poslovna klima u njemačkom građevinskom sektoru pala na najnižu razinu od 2009., vremena globalne financijske krize. "Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje je loše", rekao je institut, ali je dodao da se čini da se pesimizam u cijelom gospodarstvu malo povukao u pogledu narednih mjeseci. "Čini se da je gospodarstvo opet dosegnulo dno", tvrdi se.

 

Povoljnije kreditiranje kupnje kuće

 

Prošlog su tjedna poslovna udruženja koja predstavljaju građevinski sektor izjavila da neće nazočiti "stambenom samitu" u Habeckovoj kancelariji. Lobistička skupina građevinske industrije GdW i udruga stanodavaca Haus & Grund tvrdili su kako vlada nije razumjela probleme sektora i nije se na vrijeme pozabavila "dramatičnim" izazovima.

Prema izvješću u Spiegel Onlineu, vlada je također pristala produžiti povoljne kreditne uvjete za obitelji zainteresirane za kupnju kuće, kao i za ljude koji kupuju postojeće domove kojima je potrebna modernizacija. Subvencije za prelazak na klimatski prihvatljivo grijanje također će se nadopuniti, navodi se u izvješću. Već početkom rujna, njemačka ministrica građevinarstva Klara Geywitz, rekla je da će novoizgrađene kuće imati pravo na porezne olakšice bez potrebe za strožim standardima energetske učinkovitosti.

 

 

TAGOVI