Vlada je odlučila intenzivirati ulaganja u energetsku učinkovitost obiteljskih kuća i zgrada

Autor: N. D. Objavljeno: 19.10.2023. 🕜 14:04 Lokacija: Zagreb
  • Skele na zgradi pri radovima na energetskoj obnovi, odnosno poboljšanju energetske učinkovitosti (izvornik: Shutterstock 2018.)

• energetska obnova, građevinarstvo, zgradarstvo, graditeljstvo
    Izvor: Shutterstock

Javni pozivi s visokim postotkom sufinanciranja energetskih obnova trebali bi biti raspisani početkom 2024.

Današnjom odlukom Vlade, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do kraja ove godine i 2024. godine treba intenzivirati mjere energetske učinkovitosti stambenih zgrada i obiteljskih kuća. U to se planira uložiti 120 mil. eura, navodi se u Vladinom dokumentu, te još posebno 25 mil. za energetski siromašne obiteljske kuće.

U ovoj godini Fond za zaštitu okoliša treba osigurati 50 milijuna eura za energetske obnove obiteljskih kuća i 25 milijuna EUR za energetske obnove obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva, a u 2024. 70 milijuna EUR za energetske obnove obiteljskih kuća.

 
Rokovi raspisa poziva

 

Do kraja godine FZOEU bi trebao objaviti uvjete i kriterija javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća (oštećenih i neoštećenih u potresu) i javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva. Prijave bi trebale krenuti u prvom kvartalu iduće godine za sufinanciranje obiteljskih kuća, a stope sufinanciranja iznosit će do 60% za energetsku obnovu obiteljskih kuća neoštećenih u potresu, do 80% za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu i do 100% za energetsku obnovu obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva. Prije objave javnih poziva potrebno je pribaviti prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izvor: loraks / Shutterstock

Početak zaprimanja prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća trebao bi početi u  prvom kvartalu 2024. s ukupno raspoloživim iznosom od 120 milijuna EUR te zasebni javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva s ukupno raspoloživim iznosom od 25 milijuna EUR.

Također, resorno ministarstvo i Fond trebaju 2024. i 2025. godini, osigurati sredstva u iznosu do 80 milijuna EUR u svrhu energetske obnove višestambenih zgrada, a provedbeno tijelo je Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenje i državne imovine. Sredstva će se osigurati iz prihoda dobivenih od prodaje emisijskih jedinica u Republici Hrvatskoj.

 

Oni koji su se prijavili za sufinanciranje OIE na obiteljskim kućama preko FZOEU u jesen 2022. a nisu prošli na natječaju, jer nije bilo sredstava u budžetu, sada imaju razlog za veselje. Vlada je odlučila da se udovolji svim primjerenim zahtjevima, za što je osigurano dodatnih sedam milijuna eura. 

 

TAGOVI