I ove godine nastavlja se pad potrošnje energije u Njemačkoj

Autor: N. D. Objavljeno: 03.11.2023. 🕜 09:08 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Električni stup okovan ledom (izvornik: Shutterstock 2015.)

• distribucija električne energije, električna energija
    Izvor: Shutterstock

Energetski iintenzivne njemačke tvrtke proizvode još manje nego 2022.

Potrošnja primarne energije u Njemačkoj vjerojatno će dosegnuti rekordno nisku razinu ove godine budući da je njemačko gospodarstvo i dalje slabo, pokazuju prognoze usluge njemačkog Energiebilanzena (AGEB). Predviđa se da će potrošnja energije u zemlji doseći 10.784 petadžula (PJ) do kraja godine. To predstavlja pad od osam posto u usporedbi s 2022. i bio bi 28% ispod vrhunca iz 1990. Treba imati na umu da je lani potrošnja energije u Njemačkoj već dosegla najnižu razinu od ponovnog ujedinjenja zemlje, na 11.750 PJ. AGEB navodi pad proizvodnje u energetski intenzivnim industrijama kao ključni razlog za prognoziranu manju potrošnju energije.

Ostali čimbenici uključuju više temperature u usporedbi s 2022. – za koje je AGEB procijenio da su vjerojatno odgovorne za oko petinu ukupnog smanjenja zbog smanjene potražnje za grijanjem – i stalno visoke cijene energije, koje su još uvijek iznad razina iz 2021. i mogu potaknuti uštede ili smanjenja u unutrašnjosti energetski intenzivna proizvodnja.

AGEB procjenjuje da će se emisije ugljičnog dioksida povezane s energijom za 2023. smanjiti za 10,7% (65 milijuna tona CO2 ekvivalenta). U prošlosti su emisije CO2 povezane s energijom činile oko 85% svih emisija stakleničkih plinova u Njemačkoj.

 
Trend ide nauštrb gospodarskog rasta

 

Inicijativa njemačke industrije za energetsku učinkovitost (DENEFF) ocijenila je razvoj kao zabrinjavajući: "Smanjenje potrošnje energije je poželjno za zaštitu klime, ali ne nauštrb ekonomskog učinka", rekao je šef lobističke skupine Christian Noll.

Prema preliminarnim izračunima AGEB-a, tijekom prva tri kvartala 2023. potrošnja energije u Njemačkoj bila je devet posto manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Potrošnja energije iz kamenog ugljena i lignita smanjila se za 19 odnosno 23 posto u prvih devet mjeseci ove godine, dok je proizvodnja električne energije iz nuklearne energije pala za 72 posto nakon stavljanja izvan pogona preostalih njemačkih nuklearnih reaktora 15. travnja.

Potrošnja prirodnog plina smanjena je za 7 posto nakon smanjene industrijske potražnje i štednje u kućanstvima i poduzećima. Dok je proizvodnja električne energije iz vjetra, Sunca i hidroenergije porasla u prvih devet mjeseci ove godine, doprinos obnovljivih energija blago se smanjio za 0,3% nakon smanjenja proizvodnje iz biomase, koja čini više od polovice udjela obnovljivih izvora u primarnoj energiji. 

 

 

TAGOVI