Šokantno velike količine obnovljive energije i dalje ne uspijevaju ući u njemačku mrežu

Autor: N. D. Objavljeno: 26.10.2023. 🕜 13:22 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Vjetroelektrana Gwynt y Môr u britanskim vodama Irskog mora (izvornik: RWE, 2023.)

• VE Gwynt y Môr, vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, RWE
    Izvor: RWE

Uska grla u prijenosu u Njemačkoj zadržat će se nažalost još godinama

Uska grla u kopnenoj elektroenergetskoj mreži na sjeverozapadu Njemačke dovela su do toga da je čak četvrtina proizvodnje energije iz vjetroelektrana na Sjevernom moru bila smanjena u prva tri mjeseca 2023., objavio je Tagesspiegel Background na temelju odgovora vlade na parlamentarnu istragu.

Druge metode proizvodnje obnovljive energije također su morale biti smanjene zbog nemogućnosti prihvata (tzv. curtailment): energija iz kopnenih vjetroelektrana za 3,23% i 1,94% solarne energije, objavljeno je. Sporno usko grlo za pučinske vjetroelektrane nalazi se u regiji između pokrajina Donja Saska i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Tagesspiegel piše da je malo vjerojatno da će to usko grlo biti riješeno prije 2027., kada bi trebala biti završena nova infrastruktura, koja je uglavnom zapela na prostornom planiranju.

Troškovi izgradnje offshore vjetroelektrana znatno su pali posljednjih godina, što ovu tehnologiju čini održivim kandidatom za pomoć Njemačkoj u postizanju cilja da 80% svoje energije dobije iz obnovljivih izvora do 2030. Međutim, za prijenos je potrebna snažno proširena električna mreža električnu energiju do centara potrošnje koji se često nalaze u zapadnoj i južnoj Njemačkoj. Proširenje mrežne infrastrukture zaostaje godinama, međutim ima i dobrih vijesti.

 
Amprionu zeleno svjetlo za DC vezu


Njemački operater prijenosa Amprion, koji rukovodi mrežom u sedam pokrajina, može započeti s izgradnjom ključnog dalekovoda sedam mjeseci ranije nego što je planirano zahvaljujući novim propisima za ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola, objavilo je ovaj tjedan njemačko ministarstvo gospodarstva. Jedan dio projekta gradnje istosmjerne elektroenergetske veze (DC) "A-Sjever", snage 2 GW, namijenjen prijenosu energije koju proizvode vjetroelektrane iz Sjevernog mora u industrijske centre u zapadnoj i južnoj Njemačkoj, pokrenut je ponedeljak nakon što mu je dopušten "rani početak izgradnje".

Novi regulatorni instrument omogućuje početak radova na mrežnim projektima dugim stotinama kilometara i prije izdavanja rješenja o urbanističkoj suglasnosti za cijeli projekt. Bude li se moglo predvidjeti da će cijeli projekt biti odobren, već sada može početi gradnja na nekritičnim točkama, kažu u Ministarstvu gospodarstva. "Ovo ubrzava projekt i razvojnom programeru daje veću fleksibilnost." Linija A-Sjever je namijenjena pomoći u osiguranju opskrbe električnom energijom u južnoj Njemačkoj, gdje su brojne elektrane isključene iz mreže zbog postupnog isključivanja nuklearne elektrane i ugljena, čak i dok je potražnja za energijom i dalje visoka. 

TAGOVI