Završena revitalizacija HE Đerdap 1

Autor: B. O. Objavljeno: 30.10.2023. 🕜 10:53 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Postrojenje HE Đerdap na Dunavu u Srbiji, kojom upravlja EPS (izvornik: EPS 2020.)

• EPS, hidroelektrane, HE Đerdap
    Izvor: EPS

Snaga Elektroprivrede Srbije uvećana je za 100 zelenih megavata

Revitalizacija HE Đerdap 1, najveće hidroelektrane u sustavu Elektroprivrede Srbije (EPS), je završena. Prema očekivanjima, ona će biti priključena na tamošnji elektroenergetski sustav najkasnije do polovine studenog, javlja EPS

"Đerdap 1 je više od pet desetljeća ponos naše hidroenergetike i uspješnom revitalizacijom bit će to sigurno i sljedećih 30 do 40 godina", izjavio je prošli tjedan Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), nakon obilaska završenih radova, dodavši kako joj je povećana snaga i smanjen opseg održavanja.  

On je istaknuo kako je revitalizacijom HE Đerdap 1 ukupna snaga njezinih šest agregata povećana na 1 140 MW. Također, povećanjem nominalne aktivne snage svakog agregata sa 171 na 190 MW EPS je zapravo dobio novu elektranu snage oko 100 MW.

"Nastavljamo s revitalizacijom u hidroenergetici i u nadolazećem razdoblju, a najznačajniji projekti su modernizacija Vlasinskih hidroelektrana, HE Bistrica, Potpeć i Đerdap 2", rekao je, među ostalim, Živković. 

TAGOVI