Nove sunčane elektrane na zaprešićkim javnim objektima

Autor: B. O. Objavljeno: 02.11.2023. 🕜 09:24 Lokacija: Zaprešić
  • Središte Zaprešića (izvornik: Shutterstock 2021.)

• Zaprešić, Zagrebačka županija
    Izvor: Shutterstock

Nakon provedbe projekta 'Dobra energija – SEET', Zaprešić ima četiri sunčane elektrane na javnim objektima

Grad Zaprešić je u sklopu projekta 'Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju' postavio tri nove sunčane elektrane na javne objekte. Fotonaponski sustavi postavljeni su na zgradama Gradske uprave, Dječjeg vrtića Vrtuljak i Osnovne škole Ljudevita Gaja, a njihova ukupna proizvodnja električne energije iznosi 232 kW. 

Nositelj tog projekta je Istarska županija. Uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora pa je tako namjera do proljeća 2024. osigurati ugradnju 22 integrirane sunčane elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte u partnerskim gradovima, izvijestio je Grad Zaprešić

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85 posto financiranja (1,1 milijun eura) bespovratnim sredstvima u sklopu programa 'Energija i klimatske promjene' Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška. Ostatak je financiran državnim sredstvima. Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić je 285 tisuća eura, od čega je 85 posto sufinancirano zahvaljujući projektu 'Dobra energija – SEET'.

 

Zgrada suda

Nakon provedbe projekta, Grad Zaprešić ima ukupno četiri postavljene sunčane elektrane na javnim objektima (jedna je ranije postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića), koje proizvode 333 kW električne energije godišnje. 

Izvor: Crisferra / Shutterstock

Gradska uprava kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju i zaštiti okoliša pa je tako i u projektnoj dokumentaciji za obnovu zgrade suda, oštećene u potresu, predviđeno postavljanje fotonaponskog sustava. Radovi obnove su u tijeku, a u potpunosti ih, iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija. Vrijednost elektrane, s godišnjom proizvodnjom električne energije od 46 kw, iznosi 65 tisuća eura.

"Još 2010. godine je Grad Zaprešić pristupio Sporazumu gradonačelnika, a od onda zaista provodimo projekte odgovornog gospodarenja energijom i zaštite okoliša, što se i vidi kroz brojne investicije u gradu, a već su u pripremi i novi projekti usmjereni upravo na provođenje učinkovitih mjera energetske i klimatske politike", poručuje gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

 

Usklađivanje javne rasvjete

Unazad nekoliko godina, potpuno su energetski obnovljene gotovo sve zgrade javne namjene čime je ostvarena financijska korist uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete za najmanje 60 posto.

Zaprešić je i među prvim hrvatskim gradovima koji je ispunio obvezu usklađivanja postojeće javne rasvjete s odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Provedbom projekta NEWLIGHT, više od četiri tisuće svjetiljki na području grada i pripadajućih mu naselja zamijenjeno je LED rasvjetom. Modernizacijom sustava ostvarena je energetska ušteda od gotovo 80 posto. 

Za sve navedene projekte Zaprešiću je prošle godine dodijeljena i Europska nagrada za energiju (EEA).

TAGOVI