Cemex Polska usmjeren na obnovljive izvore

Autor: B. O. Objavljeno: 31.10.2023. 🕜 09:26 Lokacija: Varšava (Poljska)
  • Postrojenja tvornice cementa CEMEX u Kaštelima (foto: Tonka, 2012.)

• CEMEX, cementna industrija, cementare, tvornice
    Izvor: Antonia Hohnjec

Proizvođač građevinskog materijala i norveški državni elektroenergetski div sklopili su dugoročni korporativni PPA

Tvrtka koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala Cemex Polska sklopila je s norveškim državnim elektroenergetskim divom Statkraftom dugoročni korporativni ugovor o otkupu električne energije (Corporate Power Purchase Agreement, CPPA) iz obnovljivih izvora, što je potvrđeno i osigurano kupnjom jamstava podrijetla. 

Ugovor je sklopljen na razdoblje od osam godina, počevši od 1. siječnja 2025. godine, a prema preuzetim obvezama potrebno je osigurati približno 30 posto godišnjih energetskih potreba pogona poljske podružnice Cemexa. 

"Sklopljeni ugovor važan je za Cemex na nekoliko razina. Ugovorom se osiguravaju stabilne opskrbe velikom količinom električne energije, uz dugoročno zajamčenu i predvidljivu razinu cijena. To je posebice važno u kontekstu naglih i nepredvidivih promjena cijena na europskom i poljskom energetskom tržištu u posljednjih nekoliko mjeseci", kaže Tadeusz Radzięciak, direktor odjela za proizvodnju i član Uprave Cemexa Polska. 

 

Energetska transformacija

"Partnerstvo sa Statkraftom ključno je u kontekstu postizanja ciljeva skupine Cemex u području održivog razvoja. Dobivanje energije iz obnovljivih izvora omogućuje nam značajno smanjenje ugljičnog otiska naših proizvodnih pogona", dodaje, izvijestio je Cemex Polska

"Kao vodeći integrator na tržištu obnovljivih izvora u Poljskoj, u Statkraftu smo uvjereni da možemo potaknuti energetsku transformaciju dok podupiremo konkurentnost domaće industrije. Sjajan primjer takvog djelovanja je naša suradnja s tvrtkom Cemex Polska, u okviru koje osiguravamo zeleno osnovno opterećenje - osiguravamo kontinuiranu opskrbu energijom 24 sata dnevno, 365 dana u godini, na temelju našeg lokalnog portfelja obnovljivih izvora, uključujući energiju iz vjetroelektrana i fotonaponskih sustava", kaže Pieter Schipper, potpredsjednik u Statkraftu za sjeverozapad Europe i SAD. 

Inače, Poljska je druga zemlja u Europi, nakon Španjolske, u kojoj je sklopljen takav ugovor u skupini Cemex.

TAGOVI