Sunčani ured – primjer dobre prakse

Autor: B. O. Objavljeno: 27.10.2023. 🕜 09:30 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Sunčani ured jedna je od aktivnosti u sklopu projekta 'Balkan Solar Roofs', koji Poreč provodi u suradnji s međunarodnim udruženjem Energy Cities

Na godišnjoj konferenciji u organizaciji međunarodnih udruženja Energy Cities i Climate Alliance koja je nedavno održana u Modeni u Italiji, Sunčani ured Grada Poreča predstavljen je kao primjer dobre prakse, razvoja suradnje i sustava tehničke podrške između jedinica lokalne samouprave i građana. 

Sunčani ured jedna je od aktivnosti u sklopu projekta 'Balkan Solar Roofs', koji Poreč provodi u suradnji s udruženjem Energy Cities te predstavlja jedinstven primjer mjesta na kojem građani mogu besplatno dobiti savjetodavnu podršku o mogućnostima korištenja Sunčeve energije postavljanjem fotonaponskog sustava

"Činjenica da su aktivnosti koje Poreč provodi na svojem području prepoznate na razini Europske unije dodatna je potvrda kako je on 'grad po mjeri čovjeka' koji odlučno kroči putem održivog razvoja i održivih energetsko-klimatskih politika, itekako vodeći računa o pravednosti tranzicije i onome što ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama", istaknula je Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium, koordinatora u provedbi tog projekta, predstavljajući koncept i aktivnosti koje Poreč provodi u sklopu Sunčanog ureda. 

Poreč je od travnja 2020. punopravni član međunarodnog udruženja Energy Cities osnovanog 1990. godine u kojem je više od tisuću gradova iz 30 zemalja. Sjedište udruženja je u Besançonu u Francuskoj. 

Aktivnosti udruženja, koje ima i ured u Bruxellesu, usmjerene su na razmjenu informacija i znanja te predlaganje rješenja inovativnog pristupa energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima i održivom razvoju gradova, s ciljem olakšanja i ubrzanja procesa energetske tranzicije s fosilnih na obnovljive izvore, izvijestio je Grad Poreč.

TAGOVI