U Poreču je otvoren Sunčani ured

Autor: B. O. Objavljeno: 07.02.2023. 🕜 12:41 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Besplatna savjetodavna podrška za građane koje zanima korištenje Sunčeve energije

Sunčani ured Grada Poreča, mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu, moći rezervirati termin te besplatno dobiti savjetodavnu podršku ako ih zanimaju mogućnosti korištenja Sunčeve energije i postavljanje vlastite sunčane elektrane otvoren je početkom veljače. 

"Otvaranjem Sunčanog ureda, Poreč je svim svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu besplatno dobiti osnovne informacije te odgovore na pitanja: Što je fotonaponska elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za postavljanje sunčane elektrane i otkuda krenuti? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastiti fotonaponski sustav? Kako odrediti potrebnu snagu elektrane? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje fotonaponskih sustava? To su ujedno pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured", izjavila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium koje koordinira provedbu tog projekta.
 

Osam sunčanih elektrana

"Tijekom razgovora s građanima, upravo na ovu temu, mnogi su mi skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti. Upravo iz tog razloga, otvaranjem Sunčanog ureda, želja nam je bila osigurati im mjesto na kojem će moći dobiti savjet i tehničku podršku za poduzimanje daljnjih koraka. Poreč je kao jedinica lokalne samouprave već dulje godina aktivan po pitanju takvih projekata – imamo osam sunčanih elektrana na javnim objektima koje su od svojeg postavljanja realizirale više od milijun kW h, tu je i naš električni mini bus, električna vozila komunalnog redarstva, punionice i brojni drugi projekti koje smo među prvima pokrenuli, pa je ovo logičan korak naprijed", rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Sunčani ured, objavljeno je na stranicama Grada Poreča, jedna je od aktivnosti u sklopu provedbe projekta 'Balkan Solar Roofs', a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). 

Ukupna vrijednost projekta je 442.294 eura, dok proračun Poreča 90.574,60 eura, uz intenzitet sufinanciranja od 90 posto.

TAGOVI