Velika kriza u vjetroindustriji imat će posljedice za napuhane europske ciljeve

Autor: N. D. Objavljeno: 28.09.2023. 🕜 14:42 Lokacija: Zagreb
  • Vjetroelektrana Gwynt y Môr u britanskim vodama Irskog mora (izvornik: RWE, 2023.)

• VE Gwynt y Môr, vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, RWE
    Izvor: RWE

Brzorastuća industrija jako je postradala zbog problema s kvalitetom, inflacije i skupljih sirovina... a tu su i nelojalni konkurenti

'Savršena oluja' kašnjenja u opskrbnim lancima, nedostataka u dizajnu i viših troškova u industriji vjetroelektrana na moru dovela je desetke projekata u opasnost da ne budu realizirani na vrijeme, konstatiraju prvi ljudi industrije, investitori i analitičari za Reuters.

Europska unija ove je godine povećala pravno obvezujući cilj proizvodnje 42,5% energije iz obnovljivih izvora do 2030. U odnosu na sadašnjih 32%, novi bi cilj zahtijevao 420 GW energije vjetra uključujući 103 GW na pučini, više nego dvostruko više od trenutnog kapaciteta od 205 GW od čega je samo 17 GW na pučini, konstatira interesno udruženje WindEurope.

Prekidi u opskrbnom lancu koji su započeli tijekom globalne pandemije pogoršani su ratom u Ukrajini, dok su više cijene transporta, troškovi sirovina, kamatne stope i inflacija smanjili profit za vjetroprojekte.

Ove godine projekti izvan Britanije, Nizozemske i Norveške odgođeni su ili odloženi zbog rastućih troškova i ograničenja opskrbnog lanca, dok britanska aukcija ovog mjeseca nije uspjela privući nijednu ponudu od developera vjetroelektrana na moru, također zbog visokih troškova industrije.

"Ako se ovo pretvori u produljenu pauzu projekata, tada će bez sumnje mnogi ciljevi obnovljivih izvora energije do 2030. biti pod pritiskom", rekao je za Reuters Jon Wallace, investicijski menadžer u Jupiter Asset Managementu.

 

Izvor: Shutterstock

 

Čak i prije nego što je EU dogovorio povećani cilj za obnovljivce, kompanije kao Orsted, Shell, Equinor, Siemens Gamesa i WindEurope upozorili su da je industrija vjetroelektrana na moru nije dovoljno velik da ispuni klimatske ciljeve.

 
Pogubna trka u razvoju kažnjava veće turbine

 

Tijekom posljednja dva desetljeća industrija je brzo rasla i smanjila troškove tehnologije kako bi bila jednaka ili čak jeftinija od fosilnih goriva u nekim dijelovima svijeta. Ali utrka za razvojem još većih i učinkovitijih turbina možda je bila prenagljena, smatraju neki rukovoditelji i analitičari.

Turbine su se otprilike udvostručile u veličini svakog desetljeća, a one najveće koje će raditi 2021. i 2022. dolaze s lopaticama od 110 metara i kapacitetom od 12 do 15 MW. Ali što su vjetroelektrane veće, to su postali osjetljivije na greške.

"Fizika inherentno kažnjava veće turbine. Veće lopatice će inherentno više skrenuti, što znači da su im potrebne čvršće lopatice, rešetke za smicanje i skuplji materijali. Također će težiti više što stvara više stresa i naprezanja kroz lopatice, bazu i gondolu tijekom svake rotacije", kaže Rob West, analitičar u konzultantskoj tvrtki Thunder Said Energy.

Fraser McLachlan, izvršni direktor GCube Insurancea, rekao je da je broj zahtjeva za osiguranje od vjetroelektrana pao u prošloj godini, ali su iznosi i ozbiljnost zahtjeva značajno porasli.

 
Problemi Siemens Gamese

 

U lipnju je Siemens Gamesa rekao da će rješavanje problema s kvalitetom na dvije najnovije vjetroelektrane na kopnu stajati 1,6 milijardi eura. Offshore poslovanje Siemensa Gamese suočava se s drugačijim problemima od kopnenih problema, uključujući kašnjenja u izgradnji proizvodnih pogona, kvarove u opskrbnom lancu i nedostatke kvalitetnih komponenti. Vodeći svjetski proizvođač turbina Vestas također je rekao da se bori s isporukom zaostalih narudžbi i očekuje da će se prekidi u opskrbnom lancu nastaviti ove godine.

Izvor: Greens and Blues / Shutterstock

 

U isto vrijeme, vlade su pojačale dražbe i natječaje za dozvole za offshore projekte. Bloomberg New Energy Finance priopćio je kako očekuje više od 60 GW ugovora i zakupa offshore vjetroelektrana diljem svijeta do kraja 2024. godine.

No, neki stručnjaci za razvoj vjetroelektrana rekli su da je cijena električne energije koja se nudi na dražbama preniska da bi se upustili u nove projekte s obzirom na probleme industrije s rastućim troškovima. "Omjer između rizika i dobitka je neusklađen na tržištu pučinske vjetroelektrane u mnogim jurisdikcijama. To možete vidjeti ako se ulagači ne pojavljuju. Vlade mogu i trebaju brzo riješiti ovaj problem, inače bismo mogli vidjeti veliki neuspjeh tržišta, a klimatski i ekonomski ciljevi jednostavno neće biti ispunjen", rekao je Ben Blackwell za Reuters iz Globalnog vijeća za energiju vjetra.

Na nekim su dražbama cijene postale previsoke da bi se tradicionalne elektroprivrede natjecale s velikim naftnim i plinskim tvrtkama u potrazi za zelenijom imovinom. Na primjer, BP i TotalEnergies pobijedili su na njemačkom natječaju za 7 GW pučinske vjetroelektrane nakon što su platili rekordnih 12,6 milijardi eura za zakup.

 

RWE i danski Orsted odustali su od dražbe zbog zabrinutosti oko cijene. "Sudjelovali smo u toj dražbi i voljeli bismo pobijediti. Međutim, ponuđene cijene dosegle su razine na kojima naša očekivanja povrata ne bi bila ispunjena čak ni u vrlo optimističnim scenarijima", rekao je Marcus Krebber iz RWE-a.

Zbog zabrinutosti zbog problema industrije, Europska komisija je ovog mjeseca rekla da će iznijeti paket mjera potpore. "Ubrzat ćemo izdavanje dozvola još više. Poboljšat ćemo sustave dražbi diljem EU-a. Usredotočit ćemo se na vještine, pristup financiranju i stabilne opskrbne lance", rekla je nedavno Ursula von der Leyen u govoru u Europskom parlamentu. Europska komisija je rekla da su potrebna ulaganja u elektroenergetsku mrežu od 584 milijarde eura od 2020. do 2030. kako bi se ispunili zeleni ciljevi.

TAGOVI