Održiv razvoj vjetroelektrana - glavna tema konferencije CWW 2023

Autor: B. O. Objavljeno: 25.09.2023. 🕜 14:01 Lokacija: Šibenik
  • Zračni snimak kopnene vjetroelektrane u Hrvatskoj (izvornik: Oikon, svibanj 2023.)

• vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Oikon

Razmjena znanja i iskustva o tome kako umanjiti utjecaj koji razvoj vjetroelektrana ima na okoliš i prirodu

Pronalazak rješenja održivog razvoja vjetroelektrana bio je glavni cilj međunarodne konferencije '7th Conference on Wind Energy and Wildlife Impacts – CWW 2023' koja se od 18. do 22. rujna održavala u Šibeniku. U organizaciji hrvatskih tvrtki Oikon i Supernatural, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i Ministarstva znanosti i obrazovanja, konferencija je okupila više od 600 sudionika iz svijeta. 

"Sedmo izdanje konferencije održano u Hrvatskoj okupilo je najveći broj sudionika do sada i po njihovoj je ocjeni bila najbolja dosad, na što smo iznimno ponosni", rekao je Dalibor Hatić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije i direktor Instituta Oikon. 

"Činjenica da se ova globalna konferencija održava u Hrvatskoj potvrda je ne samo kvalitete našeg rada na zaštiti prirode i promociji obnovljivih izvora energije, koji su sami po sebi ekološki projekti, već i općenito razine na kojoj se zaštita prirode provodi u Hrvatskoj, što stručnjaci i znanstvenici iz cijeloga svijeta koji se bave ovim temama očigledno nisu propustili", dodao je. 

"Kada govorimo o održivom razvoju vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša, konferencija CWW 2023 i njezin uspjeh snažan je poticaj nastavku dobrog rada u tom području. Snažan je poticaj i Hrvatskoj da uspješno provede energetsku tranziciju i izvršenje obveza koje ima po pitanju klimatskih promjena, uz očuvanje zdravog okoliša i bioraznolikosti", objasnila je Mirna Mazija, suorganizatorica konferencije i direktorica tvrtke Supernatural.

U sklopu konferencije, sudionici su posjetili vjetroelektrane Danilo i Jelinak, Sokolarski centar Dubrava, Nacionalni park Krka i šibenski arhipelag te Šibenik, priopćeno je iz Oikona.

TAGOVI