Sunčane elektrane za dvije pulske škole

Autor: B. O. Objavljeno: 27.09.2023. 🕜 09:57 Lokacija: Pula
  • Detalj Arene u Puli (foto: BL, siječanj 2020.) 

• Pula, Istra, Istarska županija, baština
    Izvor: B.L.

Pula nastavlja s popularizacijom Sunčeve energije i njeno korištenje na svim razinama

U sklopu projekta 'Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju', sklopljen je ugovor za postavljanje sunčanih elektrana na dvije osnovne škole u Puli - Veli Vrh i Vidikovac. Zahvaljujući fotonaponskim sustavima, te dvije osnovne škole će ubuduće namirivati gotovo 50 posto svojih potreba za električnom energijom.

Točnije, na OŠ Veli Vrh će biti ugrađena sunčana elektrana snage oko 50 kW, čime će objekt postići samodostatnost od 45 posto. Na OŠ Vidikovac, prema planu, bit će postavljen fotonaponski sustav snage oko 30 kW, čime se postiže samodostatnost od 49 posto.

"U smjeru održivosti i ublažavanja klimatskih promjena, OŠ Veli Vrh će tako smanjiti emisiju CO2 za 59 012 kilograma, a OŠ Vidikovac za 40 046 kilograma godišnje, promatrano prema metodologiji Europske unije", javlja Grad Pula.

 

Primjeri dobre prakse

U sklopu projekta Dobra energija – SEET će, prema planu, biti izgrađene 22 sunčane elektrane na javnim zgradama (od čega sedam u Istri). K tomu, projekt predviđa organizaciju edukacija te promociju obnovljivih izvora, posebice Sunčeve energije i mogućnosti koje ona pruža u procesu zelene tranzicije. 

Projekt će, uz razmjenu iskustava hrvatskih i norveških stručnjaka, otvoriti vrata za nova zelena ulaganja i ubrzati energetsku tranziciju Pule i Hrvatske.

Također, Grad Pula će se i dalje uključivati u popularizaciju Sunčeve energije i njeno korištenje na svim razinama – od objekata javne i poslovne namjene do kućanstava te će tamošnje škole postati primjer dobre prakse u Hrvatskoj.

Dodatne informacije o projektu Dobra energija – SEET te nadolazećim aktivnostima moguće je dobiti na službenoj stranici www.dobraenergijaseet.hr.

TAGOVI