Sunčana elektrana i za Malu sirenu

Autor: B. O. Objavljeno: 12.01.2023. 🕜 08:36 Lokacija: Split
  • Pročelje Dioklecijanove palače i zvonik katedrale sv. Duje u Splitu (foto: BL, kolovoz 2021.)

Split, baština, Dalmacija, Splitsko-dalmatinska županija
    Izvor: B.L.

Fotonaponski sustavi za 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita

U Splitu je ovaj tjedan predstavljen projekt SuSTainable – povećanje kapaciteta za proizvodnju električne iz Sunčeve energije na javnim objektima u vlasništvu toga grada.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će biti postavljeni integrirani fotonaponski sustavi na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita kako bi se iskoristila Sunčeva energija i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. 

Konkretno, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na gradskome području tako će se povećati za 795 MW h godišnje. Istovremeno, smanjit će se emisije CO2 za 186 tona godišnje. Također, zahvaljujući tome projektu se osigurava stabilnost napajanja električnom energijom i povećava energetska neovisnost objekata te ublažavaju klimatske promjene.

Objekti na kojima će biti postavljene sunčane elektrane su osnovne škole Brda, Lokve - Gripe, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te dvorana Košarkaškog kluba Split na Gripama. Projekt, koji je započeo u svibnju 2022., trebao bi biti završen do kraja travnja 2024. godine, objavljeno je na stranicama Grada Splita.
 

Značajniji iskorak

"Ambicija nam je postati predvodnik modernih, zelenih trendova. Ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Ovo je jedan od projekata u tom smjeru", kazao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Trenutačno je na gradskome području postavljeno svega desetak integriranih sunčanih elektrana i to mahom na privatnim kućama pa je jasno da se tu krije golem prostor za napredak po pitanju korištenja energije iz obnovljivih izvora. Tim više što Split ima takvu klimu da bi prosječno, po metru kvadratnom godišnje, mogao dobivati 1500 kW električne energije. Split je već započeo priču sa solarnim modulima, no ovaj projekt donosi značajniji iskorak u tom pravcu.

Izvor: B.L.

"Zahvaljujući fondovima Europske unije, već smo tijekom provedbe projekata energetske obnove javnih zgrada instalirali solarne module na osnovne škole Skalice, Pojišan i Mertojak, a ovaj novi projekt prijavile su gradske službe u suradnji s razvojnom agencijom Grada Splita RaST", izvijestila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita. 

Na konkretnom je primjeru naglasila prednost uvođenja ovakvog oblika proizvodnje energije. "U Osnovnoj školi Mertojak solarni moduli mjesečno umanje trošak energenata za nešto više od 400 eura, što je više od polovice računa koje za energente plaća ta škola. Sada, u sklopu novog projekta, na 14 javnih objekata postavljanje solarnih modula rezultirat će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 800 MW h godišnje, i to će nam godišnje donijeti uštedu od oko 100.000 eura". 
 

Bespovratna sredstva

Projekt SuSTainable financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. 

Ukupna vrijednost projekta je 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja iznosi 85 posto. Trenutno je u tijeku proces odabira izvođača radova, nakon čega slijedi njegovo uvođenje u posao, što bi se trebalo dogoditi već u veljači.

"Grad Split dobio je bespovratna sredstva za ovaj projekt i prijavio se sam, a ići samostalno u ovakvoj konkurenciji potvrđuje kvalitetan rad", istaknuo je Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

"Sa Stanoupravom pripremamo projekte za zgrade kojima upravljaju kako bismo našim sugrađanima pomogli pri postavljanju sunčanih elektrana. Izrađujemo i solarnu mapu grada Splita koja će građanima pomoći izračunati isplati li im se instalirati sunčanu elektranu na svoje krovove. Također, gradska tvrtka Split parking planira postaviti solarne module na javne garaže. Ideja nam je i procijeniti bioplinski i solarni potencijal Karepovca, želimo i zgradu Doma mladih pretvoriti u simbol modernih energija te i na nju postaviti solarne module, nabavljamo i električne autobuse... Ovu će godinu obilježiti razvoj mnogih od tih projekata", dodao je gradonačelnik Puljak.

TAGOVI