Snaga novih vjetroelektrana u EU-u uvećana za trećinu

Autor: B. O. Objavljeno: 12.01.2023. 🕜 10:46 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vjetroturbina u magli (FOTO: Sander Weeteling)

• vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija, vjetar
    Izvor: Sander Weeteling

Najviše novih projekata, čak 90 posto, otpadalo je na kopnene (onshore) vjetroelektrane

Snaga novih vjetroelektrana koje su u Europskoj uniji postavljene tijekom 2022. iznosila je 15 GW, što je za jednu trećinu više nego u 2021. godini.   

U tome su prednjačili novi vjetroenergetski projekti koji su ostvareni u Njemačkoj, Švedskoj i Finskoj te potom u Španjolskoj i Francuskoj, objavilo je udruženje WindEurope.

Najviše novih projekata, čak 90 posto, otpadalo je na kopnene (onshore) vjetroelektrane. Pritom nije bilo puno rekonstrukcija starih vjetroelektrana, već je riječ mahom o projektima na novim lokacijama.  

WindEurope ističe kako je 15 GW još uvijek značajno ispod onoga što Europa treba izgraditi kako bi ispunila svoje klimatske, ali i ciljeve energetske sigurnosti.
 

Privlačno ulagačko mjesto

Nedostatak je uglavnom uzrokovan uskim grlima u izdavanju dozvola. Trenutačno, projekti snage 80 GW zapeli su u procedurama za dobivanje dozvola diljem Europe.

To valja ubrzati, a u tome mogu pomoći mjere iz plana REPowerEU za izdavanje dozvola. Također, neke vlade već poduzimaju korake kako bi ostvarile poboljšice na nacionalnim razinama.

"Novi vjetroenergetski projekti snage 15 GW u 2022. nisu loš rezultat s obzirom na izazove s kojima se prošle godine suočila europska vjetroenergetska industrija. No, to nije dovoljno za ostvarivanje energetskih ciljeva EU-a, ali vlade znaju da se oni mogu postići samo ako pojednostave pravila i procedure za izdavanje dozvola – a sada postoje znakovi napretka u tome. Manje ohrabruje usporavanje ulaganja u nove vjetroelektrane. Zbrka među pravilima na tržištu električne energije odbija ulagače. EU mora ponovno učiniti Europu privlačnim mjestom za ulaganja u obnovljive izvore", kaže izvršni direktor WindEuropea Giles Dickson.

TAGOVI