Savjetovanje o obnovljivim izvorima u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu

Autor: B. O. Objavljeno: 13.01.2023. 🕜 08:14 Lokacija: Zagreb
  • Obnovljivi izvori: sunčane elektrane i vjetroelektrane (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• obnovljivi izvori, sunčane elektrane, vjetroelektrane
    Izvor: Shutterstock

Javno savjetovanje traje do 26. siječnja

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) otvorilo je savjetovanje s javnošću za prijedlog prvog Poziva za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda pod nazivom 'Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu', ukupne vrijednosti 80 milijuna eura. 

Javno savjetovanje dostupno je na aplikaciji e-savjetovanje te mu je moguće pristupiti na sljedećoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=23145

Savjetovanje s javnošću traje do 26. siječnja. Nakon toga, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), očekuje se i službena objava Poziva za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda.
 

Referentna isporučena energija

Predmet Poziva je podupiranje ulaganja za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora u cilju ispunjavanja sljedećih obveza Hrvatske do 2030. godine: smanjenja emisija stakleničkih plinova iz ETS sektora i izvan njega (u odnosu na 2005.), smanjenja potrošnje isporučene energije u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera te povećanja udjela obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji energije.

U skladu s Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, posebice mjerom OIE-3 'Poticanje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne i toplinske energije', očekivani učinci Poziva su 80 MW instalirane snage iz obnovljivih izvora, smanjenje 60.000 tona CO2 godišnje, ušteda energije u iznosu od 140.000 MW h godišnje te 20 MW h instalirane snage pohrane energije.

TAGOVI