Sufinanciranje prve pučinske vjetroelektrane u Poljskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 11:22 Lokacija: Luxembourg
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana (izvornik: Thomas G. from Pixabay, 2023.)

• vjetroelektrane, pučinske vjetroelektrane, 'offshore' vjetroelektrane
    Izvor: Thomas G. / Pixabay

Vjetroelektrana će se nalaziti 23 kilometra sjeverno od poljske obale

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovor o sufinanciranju gradnje prve pučinske (offshore) vjetroelektrane u Poljskoj i jedne od najvećih u svijetu. EIB će taj vjetroenergetski projekt, koji će graditi konzorcij predvođen tvrtkom Baltic Power, kreditirati s do 610 milijuna eura. Ulaganje će, javlja EIB, pomoći u ubrzanju dekarbonizacije Poljske te povećati energetsku sigurnost. 

Valja naglasiti kako program InvestEU, čiji je cilj potaknuti ulaganja za primarne politike Europske unije, uključujući zelenu tranziciju, potpomaže investiciju s 350 milijuna eura. 

Projekt je od strateške važnosti te će, k tomu, doprinijeti ciljevima plana REPowerEU. 

 

Transformacija poljske energetike

"Financiranjem Baltic Powera podržava se prvi projekt pučinske vjetroelektrane u Poljskoj i sigurno će otvoriti put prema zelenoj transformaciji i drugim budućim projektima odobalne vjetroenergije", izjavila je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska

"Ovo ulaganje neće samo podržati transformaciju poljske energetike, nego će pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta i jačanju gospodarskog razvoja. Zahvaljujući ovom financiranju, izgradit će se jedna od najvećih vjetroelektrana na svijetu i Poljska će se pridružiti zemljama koje ulažu u obnovljive izvore na Baltičkom moru", dodala je.

Prema očekivanjima, pučinska vjetroelektrana bit će završena do konca drugog tromjesečja 2026. godine. 

Vjetroelektrana se sastoji od 76 vjetroturbina ukupne snage oko 1 140 MW, a nalazit će se 23 kilometra sjeverno od poljske obale unutar isključivog gospodarskog pojasa te zemlje.

TAGOVI